Sme rodina opäť navrhuje zaviesť limit pre zamestnávanie cudzincov
12 | 01 | 2019 I

Bratislava 12. januára (TASR) - V každej firme by od mája mohlo pracovať maximálne 20 percent cudzincov zamestnaných prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania alebo iných zamestnávateľov. Navrhuje to skupina poslancov z opozičného hnutia Sme rodina. Poslanci chcú týmto spôsobom chrániť slovenský pracovný trh. S rovnakým návrhom prišli aj minulý rok, parlament však ich novelu odmietol.



Hnutie tiež žiada vládu, aby "okamžite obmedzila udeľovanie pracovných povolení pre ľudí z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ". Takto podľa nich postupovalo aj Rakúsko a Nemecko, ktoré svoj pracovný trh ochraňovali aj pred slovenskými občanmi. Ako upozorňuje, počet cudzincov z krajín mimo EÚ na Slovensku za posledné dva roky stúpol z 5.000 na 22.000.

"Prílev lacnej pracovnej sily z krajín mimo Európskej únie sa začal výrazne zväčšovať po podpise Investičnej zmluvy s Jaguárom, v ktorej sa vláda Slovenskej republiky zaviazala urýchliť udeľovanie povolení na pobyt pre občanov zo štátov mimo Európskej únie," tvrdí hnutie.