Na ďalšie protesty žltých viest sa chystajú provincie v Paríži
12 | 01 | 2019 I

Paríž 12. januára (TASR) - Mnohé obchody zostali v sobotu v stredofrancúzskom meste Bourges zatvorené z obáv pred možnými zrážkami polície s demonštrantmi hnutia žltých viest, ktorí chcú tento víkend na celoštátnej úrovni protestovať už tzv. deviatym dejstvom. Píše o tom agentúra AP.



Na ďalšie protivládne demonštrácie sa pripravuje a chystá aj hlavné mesto Paríž. Úrady povolali na celom území Francúzska do služby dovedna 80.000 policajtov a príslušníkov žandarmérie, pričom len v uliciach samotného Paríža ich bude v sobotu a nedeľu okolo 5000.

Žlté vesty si teraz ako dejisko svojho protestu v Paríži vybrali modernú obchodnú štvrť La Défense. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook potvrdilo už účasť 3000 ľudí a ďalších 15.000 o akciu prejavilo záujem, informujú francúzske médiá.

Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt.
Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Francúzske protestné hnutie súčasnosti je pomenované podľa svojho viditeľného a ľahko spoznateľného symbolu - reflexných žltých viest, ktoré si jeho účastníci na demonštrácie obliekajú.