Komentár Petra Sokola: Nenechajme si druhý krát ukradnúť Slovensko
12 | 01 | 2019 I Peter Sokol

Neschopnosť koaličných strán SNS a SMER ponúknuť verejnosti kvalitných prezidentských kandidátov svedčí o ich personálnej prázdnote. Obe strany sa stali symbolmi rozkrádania národného majetku a slušní odborníci, či významné osobnosti sa ich nálepke vyhýbajú. Preto dnes obe strany majú problém prísť do prezidentských volieb s adekvátnymi menami, ktoré by mali reálnu šancu v súboji o prezidentské kreslo.



O nič lepšie na tom nie sú ani mimovládne strany, ktoré sa pasujú do role mesiášov Slovenska. Najzúfalejším pokusom z celého politického spektra sa azda zdá byť kandidatúra chemika a zakladateľa SAS Róberta Mistríka, ktorého podporila aj strana SPOLU. Kreativitu a schopnosť reálnej politickej konkurencie mimovládnych strán snáď najlepšie vystihuje fakt, že miesto vlastného kandidáta si tieto dve strany a mediálny tím Róberta Mistríka vzali šablónu zo susedných Čiech a od Andreja Kisku. V zásade sa jedná o nepodarený pokus vytvoriť slovenského Drahoša kríženého s Kiskom. O smutnej realite politického plagiátorstva slovenských liberálov svedčí aj fakt, že Mistrík je ešte aj chemik, podobne ako Drahoš.


Podstatne horšie s personálnym obsadením kandidátky je na tom Progresívne Slovensko, Progresívci nasadili do boja o prezidentský palác Zuzanu Čaputovú, ktorú vo vystupovaní a charizme tromfla aj koza Božka, najlepšia kamarátka súčasného prezidenta Andreja Kisku.


Je smutné sa pozerať na tento politický debakel slovenského národa. Chýbajúca politická kultúra z minulosti, či veľké osobnosti sa ťažko podpisujú na stave našej republiky. Biznismeni, plagiátori, či politickí odpadlíci nedokážu nahradiť reálnu silu na čele tejto krajiny. My v Národnej Koalícii sme stavili na odbornosť a rokmi ostrieľaného mazáka, ktorý svojou odbornosťou a národným cítením vysoko prevyšuje kádrové béčka a céčka už aj tak nekvalitných politických strán. Slovensko dnes potrebuje kandidáta, ktorý bude cítiť národne a myslieť na všetkých občanov, nie len „slušnú“ menšinu, ktorý nebude porušovať Ústavu, lebo ju dokonale pozná a takého, ktorý nám v zahraničí nebude robiť hanbu. Presne pre tieto vlastnosti sme si zvolili za nášho kandidáta Štefana Harabína, ktorý k dnešnému dňu predstavuje jedinú reálnu alternatívu voči „céčkovým“ kópiám plateným zo zahraničia, či kandidátom dnešnej klepto -koalície.