Mayovej dohoda o brexite ohrozuje národnú bezpečnosť, tvrdí bývalý šéf MI6
10 | 01 | 2019 I hlavnydenn

Bývalý šéf britskej tajnej služby MI6 sir Richard Dearlove a bývalý náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl lord Charles Guthrie varovali britských konzervatívcov pred návrhom dohody o vystúpení Británie z EÚ, ktorú s Bruselom uzavrela vláda konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej. Dohoda podľa nich ohrozuje národnú bezpečnosť Británie.


Dearlove s Guthriem podnikli bezprecedentný krok a napísali lídrom britskej Konzervatívnej strany list, v ktorom ich vyzvali, aby svojim poslancom nariadili, nech Mayovej návrh dohody o brexite v budúcotýždňovom hlasovaní nepodporia, informuje Telegraph.

"Prosím, zaistite, že vaši poslanci nebudú hlasovať za túto zlú dohodu," napísali v liste, ktorý podľa Sky News rozhnevá premiérku a jej stúpencov. Dvojica ďalej píše, že dohodou sa britské bezpečnostné sily a tajné služby vydajú pod kontrolu EÚ.

Dearlove a Guthrie tiež tvrdia, že dohoda uškodí vzťahom Británie s NATO, USA i s krajinami ako Austrália, Kanada či Nový Zéland, ktoré sú v rámci Spoločenstva národov (Commonwealth) poprednými partnermi Londýna v oblasti bezpečnosti a tajných služieb.

O dohode o tzv. brexite by mali 15. januára hlasovať poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu. Ak ju neschvália, opustí Británia 29. marca úniu bez dohody, pred čím varujú viacerí ministri Mayovej kabinetu.