Lajčák: Slovensko preberá predsedníctvo OBSE v čase konfliktu za svojou hranicou
10 | 01 | 2019 I TASR

Viedeň 10. januára (TASR) - Slovensko prvýkrát predsedá multilaterálnej organizácii s krízou na svojom prahu, prvýkrát bude riadiť medzinárodnú organizáciu s tak veľkou neistotou do budúcnosti a v čase ohrozenia multilateralizmu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to povedal vo štvrtok vo Viedni pri príležitosti predstavenia priorít slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre rok 2019.



Lajčák pripomenul, že z Viedne je do Bratislavy necelých 60 kilometrov a z Bratislavy potom zhruba 380 kilometrov na hranicu s Ukrajinou, ktorá sa nachádza v ozbrojenom konflikte s Ruskom.

"A to, čo sa tam deje - na Ukrajine a v jej okolí - je jednoducho neprijateľné. Uisťujem vás, Slovensko cíti naliehavosť tejto veci," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie na prvom tohtoročnom zasadnutí Stálej rady OBSE, ktoré je zároveň prvým pod slovenským vedením. Výzvy, ktorým v súčasnosti čelí región OBSE a aj širší svet, si podľa Lajčáka vyžadujú väčšiu spoluprácu a dialóg než kedykoľvek predtým.

Ako prvá vec, na ktorú sa chce Slovensko v rámci OBSE zamerať, je prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov. Hlavnou príčinou obáv je okrem iných zamrznutých konfliktov pokračujúca kríza na Ukrajine, nelegálna okupácia Krymu či situácia v Kerčskom prielive. "Ide o bezútešnú situáciu. O tom niet pochýb. Ale jej odsúdenie samo o sebe nič nezmení," povedal Lajčák.

Efektívnymi sú okrem iných už existujúce postupy a mechanizmy, ako štruktúrovaný dialóg alebo riadenie a reforma sektora bezpečnosti. Za dôležité pri riešení ukrajinského konfliktu považuje aj uplatňovanie rodového hľadiska a väčšiu účasť žien v oblasti bezpečnosti. Významným nástrojom je Osobitná monitorovacia misia OBSE na Ukrajine (SMM), ktorú je nutné podporiť.

Druhou prioritou slovenského predsedníctva v OBSE je bezpečná budúcnosť. "Pravdou je, že nevieme, čo prinesie budúcnosť. Stále sme v neistote, akú úlohu budú mať odteraz do budúcnosti komunikačné technológie, umelá inteligencia alebo energetické inovácie v našom bezpečnostnom prostredí," uviedol Lajčák. Za jedno z riešení považuje dialóg a predovšetkým s mladými ľuďmi, ktorých je podľa neho nevyhnutné počúvať.

Treťou prioritou slovenského predsedníctva v OBSE je efektívny multilateralizmus. Aktuálne medzinárodné výzvy - od terorizmu až po zmenu klímy – sa podľa Lajčáka dajú vyriešiť iba prostredníctvom spolupráce. V súčasnosti sme však svedkami ohrozenia multilaterálnych systémov. Zdôraznil preto, že netreba ignorovať ponaučenia z histórie, ktoré hovoria, že kompromis a spolupráca sú jedinou cestou vpred. V tejto súvislosti úradujúci šéf OBSE vyzval na znovuzavedenie multilateralizmu, a to prostredníctvom konkrétnych krokov.

Slovensko prevzalo  1. januára od Talianska ročné predsedníctvo v OBSE. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie. Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE schválila 19. decembra. Jeho mottom je "Predsedníctvo orientované na človeka".

Úlohou OBSE, ktorej pôsobnosť siaha od Vancouveru po Vladivostok, je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktických krokov. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov až po ekonomiku a ľudské práva.