Ceny ropy vzrástli o vyše 1 %, cena Brentu prekročila 59 USD za barel
09 | 01 | 2019 I TASR

Singapur 9. januára (TASR) - Ceny ropy vzrástli o viac než 1 %, pričom cena Brentu prekročila 59 USD a cena WTI 50 USD za barel (159 litrov). Trhy do veľkej miery podporili signály, že Washington a Peking by mohli v dohľadnom čase svoje obchodné spory vyriešiť. To by znamenalo podporu pre svetovú ekonomiku, ktorej vyhliadky sa práve pre konflikt medzi Čínou a USA zhoršili.



Čínske médiá uviedli, že Peking je ochotný ukončiť obchodný spor s USA. Zároveň ale dodali, že čínska vláda neplánuje žiadne "neprimerané ústupky" a akákoľvek dohoda musí zahrňovať kompromis z jednej aj druhej strany.

Ako uviedol Stephen Innes z maklérskej spoločnosti Oanda v Singapure, po katastrofálnom decembri naskočili ceny ropy na pozitívnu vlnu. Okrem očakávaní dohody medzi Čínou a USA ich na začiatku tohto roka podporil aj vstup dohody Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorých ďalších producentov o znížení produkcie do platnosti.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci vzrástla do 7.47 h SEČ o 66 centov na 59,38 USD (51,91 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom dosiahla 50,39 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 61 centov.
(1 EUR = 1,1440 USD)