V Turecku sa začal súdny proces v prípade vraždy ruského veľvyslanca Karlova
08 | 01 | 2019 I TASR

Ankara 8. januára (TASR) - V tureckej metropole Ankara sa v utorok začal súdny proces s 28 obvinenými v prípade zabitia ruského veľvyslanca Andreja Karlova v Turecku v roku 2016. Medzi nimi je aj duchovný Fethullah Gülen žijúci v americkom exile, ktorého turecká vláda podozrieva z organizácie neúspešného pokusu o štátny prevrat v tom istom roku. Informovala o tom agentúra AP.



Na prvom súdnom pojednávaní sa osobne zúčastnilo 14 obvinených, z ktorých deväť je vo väzbe. Ďalší štyria sa so súdnou sieňou spojili prostredníctvom videohovoru. Zvyšných obžalovaných vrátane Gülena súdia v neprítomnosti. Prokuratúra žiada pre niektorých z nich trest smrti, pre ostatných rôzne tresty odňatia slobody do 15 rokov.

Kariérny diplomat Andrej Karlov, ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej i Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne postrelený 19. decembra 2016, keď v jednej z galérií v Ankare príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

Podľa obžaloby stojí za vraždou hnutie moslimského duchovného Gülena. Turecké úrady toto hnutie označujú ako Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ).
Páchateľom vraždy bol turecký policajt, ktorého na mieste činu zastrelili. Podľa obžaloby bol napojený na FETÖ.

Obžaloba v 609-stranovom spise ďalej uvádza, že členovia FETÖ zosnovali atentát, pôvodne naplánovaný na jún 2016, ako provokáciu. Jej cieľom bolo poškodiť vzťahy medzi Tureckom a Ruskom ešte pred pokusom o vojenský prevrat v Turecku, ku ktorému došlo v júli 2016, a uviesť krajinu do chaosu.

Gülen akúkoľvek svoju účasť na pokuse o prevrat i vražde ruského veľvyslanca popiera.
K zodpovednosti za vraždu Karlova sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy predtým ako Front an-Nusra.