Polícia v Nemecku zatkla muža v súvislosti s únikom osobných údajov politikov
08 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 8. januára (TASR) - Nemecká polícia zadržala ešte cez víkend muža v súvislosti s rozsiahlym únikom osobných údajov stoviek politikov a celebrít. Informoval o tom v utorok Spolkový kriminálny úrad (BKA). 


Podľa agentúry DPA sa zadržaný muž v plnom rozsahu priznal k hackerskému útoku, v rámci ktorého došlo k odcudzeniu osobných údajov a ich zverejneniu na internete.
Podľa portálu Spiegel Online odvolávajúceho sa na vyšetrovateľov  zadržaný muž povedal, že si neuvedomil rozsah svojho činu.

BKA uviedol, že v nedeľu spolu s pracovníkmi Ústredia na boj proti počítačovej kriminalite (ZIT) vykonal prehliadku v byte 20-ročného podozrivého v spolkovej krajine Hesensko, ktorého zároveň zadržali. Ďalšie podrobnosti majú byť zverejnené na tlačových konferenciách BKA a spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera, ktoré sa uskutočnia ešte v priebehu utorka.

V rámci vyšetrovania úniku údajov politikov v Nemecku vypočuli prvých svedkov
Berlín 7. januára (TASR) - V súvislosti s pátraním po zdroji masívneho úniku dát zameraného na nemeckých politikov a verejných činiteľov úrady vypočúvali prvých svedkov. Vyšetrovatelia v rámci prípadu zároveň prehľadali v nedeľu byt jedného z nich,... Čítať ďalej
07 | 01 | 2019 | TASR


Nemecké médiá minulý týždeň uviedli, že únik dát možno postihol celkovo až 1000 politikov a ďalších popredných osobností. Na internet unikli aj dokumenty týkajúce sa kancelárky Angely Merkelovej či prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Vo väčšine prípadov išlo len o základné kontaktné údaje, u približne 60 osôb však boli zverejnené aj podrobnejšie osobné dáta.

Únik postihol členov všetkých politických strán zastúpených v nemeckom parlamente s výnimkou pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD).