R. Raši: Úrady si musia vyhľadať výpis z registra trestov elektronicky
07 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 7. januára (TASR) - Úrady verejnej moci si od 1. januára musia vyhľadať výpis z registra trestov elektronicky z dostupných informačných systémov. Uviedol to v pondelok vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši(Smer-SD) s tým, že je to ďalší krok v boji s byrokraciou v prospech občanov a podnikateľov. 



"Úrady štátnej a verejnej správy sa budú napájať na integračnú platformu so štátnymi údajmi a je možné využiť portál Oversi," povedal. Podľa neho by mala byť v tejto súvislosti finančná úspora v objeme vyše 10 miliónov eur ročne. Zdôraznil, že prístup k výpisom z registra trestov bude mať iba zamestnanec poverený inštitúciou a takáto požiadavka bude evidovaná a archivovaná.

Vicepremiér Raši pripomenul, že v prvom antibyrokratickom balíčku bolo zrušené predkladanie výpisov zo živnostenského a obchodného registra a katastra nehnuteľností, v novembri 2018 k tomu pribudol výpis z katastrálnej mapy.

Register trestov vybavil v roku 2018 vyše 712.000 žiadostí o výpis, z čoho asi 300.000 výpisov zaplatili občania, informoval jeho riaditeľ Marián Kuna s tým, že cez portál Oversi budú vydávané len výpisy, čo si vyžiadalo zavedenie bezpečnostných opatrení v systéme. Odpisy z registra trestov sú priamo riešené v rámci registra. Riaditeľ Kuna tiež uviedol, že komunikujú s Úradom na ochranu osobných údajov.

V súvislosti so súkromnými bezpečnostnými službami (SBS) Kuna  uviedol na otázku TASR, že v tomto prípade ide o odpis z registra trestov, ktorý si treba vyžiadať na integrovaných obslužných miestach. Občan musí zadať aj SBS, do ktorej ide pracovať. "Register overuje existenciu SBS a až potom vydá odpis občanovi. Majiteľa SBS overuje príslušný policajný orgán," konštatoval riaditeľ Kuna.

Vicepremiér Raši avizoval, že v roku 2019 chcú odbremeniť občanov od predkladania potvrdení o návšteve školy, o daňových nedoplatkoch, o nedoplatkoch na zdravotnom a sociálnom poistení.