Nemecká vláda a EÚ stále nenašli prístav pre lode s migrantmi
07 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 7. januára (TASR) - Nemecká vláda v pondelok uviedla, že sa stále snaží nájsť prístav, kde by mohli zakotviť dve záchranné lode nemeckých mimovládnych organizácií plaviace sa bezcieľne v Stredozemnom mori s migrantmi na palube. Informovala o tom agentúra DPA.



Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v tejto súvislosti vyzval na "trvalé, európske a jednotné riešenie, aby sa neopakovali diskusie s každou ďalšou loďou, ktorá dopraví migrantov do stredomorského prístavu".

Loď mimovládnej organizácie Sea-Watch vzala na palubu 32 migrantov krátko pred Vianocami. Na povolenie vstúpiť do niektorého prístavu čaká tiež plavidlo organizácie Sea-Eye so 17 migrantmi.

Európska komisia (EK) uviedla, že v snahe nájsť riešenie na rýchle vylodenie týchto osôb z palúb oboch záchranných lodí je v kontakte s členskými štátmi.
Hovorca EK Margaritis Schinas informoval, že príslušnú situáciu riešia telefonicky, pričom členské štáty boli vyzvané, aby prispeli k spoločnému úsiliu bezpečne dopraviť týchto ľudí na breh. Dodal, že zo strany členských krajín je potrebná väčšia solidarita.

Podľa Schinasa táto situácia dokazuje, že na vyriešenie problému vylodenia migrantov zachránených v Stredozemnom mori a ich prerozdelenia v krajinách EÚ sú potrebné "predvídateľné a udržateľné" riešenia.
Organizácia Sea-Eye v pondelok uviedla, že zásoby vody na palube lode museli striktne prerozdeliť, pričom obe organizácie upozorňujú na čoraz viac zhoršujúcu sa situáciu.

DPA pripomenula, že európske vlády sa rozchádzajú v názoroch na problematiku migrácie. Niektoré z nich odmietajú prijať istý podiel žiadateľov o azyl z členských krajín, ktoré sa nachádzajú v nárazníkovej línii.