Mimoriadnu situáciu v Ždiari pravdepodobne v najbližších hodinách odvolajú
07 | 01 | 2019 I TASR

Ždiar 7. januára (TASR) – Mimoriadnu situáciu v podtatranskej obci Ždiar v okrese Poprad v pondelok pravdepodobne odvolajú. Pre TASR to potvrdil starosta Pavol Bekeš a dodal, že v oblasti už prestalo snežiť, takže stihli sprejazdniť takmer všetky miestne cesty.



„Ostáva nám ešte prístupová cesta z obce smerom do lyžiarskeho strediska Strednica a aj tú by sme chceli počas dňa sprejazdniť. Potom začneme odpratávať sneh zo všetkých obecných budov, z materskej aj základnej školy, polície, hasičskej zbrojnice i zdravotného strediska,“ priblížil práce starosta. Dodal, že zároveň budú odhŕňať sneh z parkovísk, autobusových zastávok, ďalších miestnych komunikácií a rozširovať vozovku.

Bekeš verí, že v najbližších dňoch už nebude tak výdatne snežiť, pretože sa v obci vytvorili vysoké mantinely a sneh už nie je pomaly kam odpratávať. „Trošku sa nám to uvoľnilo, pretože odišli turisti a už nám nezmätkujú na cestách s autami, takže sa môžeme naplno venovať práci,“ dodal s tým, že práve návštevníci spôsobovali pri odpratávaní snehu najväčšie problémy, keďže svoje autá nechávali zaparkované na miestnych komunikáciách.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v Ždiari 3. januára z dôvodu veľkej snehovej nádielky. Počas noci zo stredy (2. 1.) na štvrtok tam napadlo pol metra snehu a ten pribúdal aj v nasledujúcich dňoch. „Musím povedať, že sme to zvládli, naši ľudia sú na to zvyknutí a všetci robili, čo mohli. Kto mal aký mechanizmus, tak ho poskytol, obec sa zomkla a môžem len pochváliť všetkých občanov, že k tomu pristúpili naozaj zodpovedne,“ uzavrel Bekeš.