Kauza Pavla Ruska už má prideleného sudcu. Šancu má aj na dohodu o vine a treste
07 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 7. januára (TASR) - Kauza bývalého ministra hospodárstva a riaditeľa televízie Markíza Pavla R. obvineného z prípravy vraždy Silvie Volzovej je už pridelená zákonnému sudcovi Okresného súdu Bratislava II Pavlovi Juhásovi.

Na tomto nižšom bratislavskom súde sú na trestnom úseku štyria sudcovia z celkového počtu približne 32 sudcov. Pridelenie veci zákonnému sudcovi sa udeje hneď v elektronickej podateľni súdu, keď je vec doručená. "Obžaloba napadla (bola doručená, poznámka TASR) na OS Bratislava II 2. januára 2019. Súd v predmetnej trestnej veci vykoná prvotné úkony v zmysle Trestného poriadku. Zároveň sa zákonný sudca bude oboznamovať s obsahom obžaloby a so spisovým materiálom a po naštudovaní veci zvolí ďalší procesný postup v zmysle ustanovení Trestného poriadku," zopakoval v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Sudca môže aj nemusí prijať obžalobu, vytýčiť termín hlavného pojednávania, ale aj vec odmietnuť a vrátiť naspäť prokuratúre. To môže trvať aj mesiac. Dokonca na súde môže obvinený Pavol R. uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste, čo je však málo pravdepodobné.

Na obvineného exministra podal obžalobu na súde dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP). "Obvinený sa dostavuje pravidelne na výkon probačného dohľadu v zmysle uznesenia Krajského súdu v Bratislave z 21. novembra 2017," povedal v pondelok hovorca Adamčiak. Pavol R. čelí aj súdnemu konaniu v kauze takzvaných televíznych zmeniek na inom bratislavskom súde - Okresnom súde Bratislava V.

Vyšetrovateľ na začiatku decembra navrhol podať obžalobu na Pavla R. v prípade prípravy spomínanej vraždy. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na KP v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla R.

Na príprave vraždy Volzovej sa okrem Pavla R. mali podieľať aj známi členovia slovenského podsvetia, ako napríklad bos sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel či za viacero vrážd právoplatne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č. a napokon komplic posledne menovaného Miloš K. Okrem iných mal proti Pavlovi R. vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. KS v Bratislave mu na začiatku mája minulého roku uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Pavol R. následne 17. decembra oznámil, že podáva na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov z dôvodu zámernej diskreditácie jeho osoby. Uviedol to na tlačovej konferencii, kde reagoval na vyšetrovanie prípadu údajnej objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej.

"Podám na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov, ktorí zosnovali, zorganizovali a koordinovali zámernú diskreditáciu mojej osoby s využitím krivých výpovedí odsúdeného niekoľkonásobného vraha a odsúdeného člena mafiánskej skupiny. Pričom následne ovplyvňovali vyšetrovanie tak, aby mi bolo privodené trestné stíhanie a poškodené moje meno," vyhlásil Pavol R.

Ako v pondelok pre TASR uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, zatiaľ neevidujú oznámenie zo strany obvineného Pavla R. Mohol tak však urobiť jeden z jeho advokátov alebo iná osoba.

Bývalý šéf televízie v tejto súvislosti poukazoval na to, že Volzová nikdy v televízii Markíza podiel nemala, mala ho mať len v spoločnosti Markíza Slovakia. "Televízia Markíza bola tá, ktorá vlastnila pozemky, štúdiá, budovy, predávala reklamu, vlastnila autorské práva a vysielala. Markíza Slovakia v roku 1995 previedla všetky práva a uzatvorila exkluzívnu zmluvu s televíziou Markíza, teda s 'veľkou Markízou', že 12 rokov bude platiť status quo, že rozhodovať, vyrábať a vysielať bude táto veľká spoločnosť, kde som bol generálnym riaditeľom. Za to Markíza Slovakia ako držiteľ licencie dostala desať percent zo zisku. Podiel Silvie Volzovej bol päť percent zo zisku," vysvetlil s tým, že by ju nemohol chcieť zlikvidovať pre päť percent.

Pokiaľ by spomínaný sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu KP v Bratislave na Pavla R. prijal, išlo by po prvý raz v histórii Slovenska o to, že by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach. Senát Najvyššieho súdu (NS) SR 15. novembra odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušeka odsúdil NS SR právoplatne na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov. Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Štefanov a Janušek boli odsúdení za kauzu nástenkový tender. Po prvý raz v histórii SR tak boli právoplatne odsúdení členovia vlády.

Krajský súd v Bratislave zase v septembri 2017 definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászloá Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Na Okresnom súde Bratislava I aktuálne zase prebieha hlavné pojednávanie s exministrom vnútra Gustávom K., ktorý figuruje ako hlavný obžalovaný v kauze zmareného referenda. V tomto prípade sa koná po zrušení Mečiarových amnestií. Hlavné pojednávanie je dočasne prerušené.

Pred súdom však stáli v role žalobcov aj ďalší bývalí členovia slovenskej vlády - či už expremiér Robert Fico, bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, exminister zdravotníctva Rudolf Zajac, bývalý predseda NR SR Pavol Paška či exminister financií Ivan Mikloš. Išlo však o civilné spory na ochranu osobnosti, ktoré medzi sebou viedli politici, alebo žalovali médiá a uplatňovali si ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu.