Dovoz sóje z USA do EÚ sa v 2. polroku 2018 zvýšil o 112 %
07 | 01 | 2019 I TASR

Brusel 7. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) v pondelok privítala prudký nárast dovozu sójových bôbov z USA a uviedla, že môže dovážať viac. To by jej mohlo pomôcť získať ústupky od administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na obchodných rozhovoroch tento týždeň.



Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová sa stretne s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom v utorok (8.1.) vo Washingtone na rokovaniach o vzájomnom otvorení trhov. Informovala o tom Európska komisia (EK).



Trump v júli súhlasil, že nezavedie clá na dovoz automobilov z EÚ, kým budú obe strany skúmať spôsoby, ako zvýšiť obchodnú výmenu, vrátane prípadnej dohody o odstránení ciel na priemyselné produkty z iného ako automobilového sektora.



Prezident USA, ktorý opísal júlovú dohodu s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom ako výhru pre amerických pestovateľov sójových bôbov, minulý mesiac povedal, že ak sa rokovania nebudú dobre vyvíjať, môže stále ešte zaviesť clá na európske autá.



Komisia, ktorá rokuje s USA v mene všetkých 28 členov EÚ, v pondelok uviedla, že júlová dohodu viedla k nárastu dovozu sójových bôbov z USA o 112 % v druhej polovici 2018. Podiel americkej sóje na trhu EÚ je teraz okolo 75 %.



Motorom rastu tohto importu však bol skôr pokles cien amerických sójových bôbov (ako dohoda Trumpa s Junckerom) po tom, ako Čína zvýšila clá na sóju z USA v rámci obchodnej vojny s Washingtonom, domnievajú sa analytici.
Komisia odhaduje, že dovoz sójových bôbov z USA sa pravdepodobne ešte zvýši, keďže začala proces umožňujúci použitie americkej sóje na výrobu biopalív v Európe.



Malmströmová sa tiež zúčastní stretnutia predstaviteľov USA, EÚ a Japonska v stredu 9. januára. Tieto tri krajiny budú diskutovať o dotáciách poskytnutých štátnym podnikom a nútených transferoch technológií. Čína je jasným terčom týchto rozhovorov.