Zamestnanci peňažných služieb varovným štrajkom presadili rast miezd
05 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 5. januára (TASR) - Odborový zväz Verdi a zamestnávatelia sa v piatok (4.1.) dohodli na výraznom zvýšení miezd pre takmer 11.000 pracovníkov zásobujúcich bankomaty hotovosťou.



K dohode sa dopracovali po rokovaní, ktoré trvalo v noci zo štvrtka na piatok 14 hodín. Spolkové združenie peňažných služieb a služieb s cennosťami (BDGW) napokon súhlasilo so zvýšením miezd o vyše 17 %. Tarifná dohoda sa zrealizuje v dvoch etapách. V prvej vzrastú mzdy o 7,7 %.

"Týmto zvýšením miezd sme sa dostali výrazne nad hranicu nášho pôvodného zámeru," uviedol hlavný konateľ BDGW Harald Olschok. Zamestnávatelia sa podľa jeho vyjadrenia usilovali v záujme zákazníkov a spotrebiteľov ukončiť varovný štrajk zamestnancov čo najskôr.

Doručovatelia peňazí do bankomatov vstúpili do varovného štrajku v stredu (2.1.). Zamestnávatelia pristúpili na ich požiadavky rýchlo, napriek tomu že účinok štrajku bol podľa ich vyjadrenia malý preto, lebo sa na situáciu včas pripravili. Ak by však štrajk pokračoval dlhšie, obchodníci sa obávali, že by nemali dostatok hotovosti.
Vedúci rokovacieho tímu odborárov Arno Peukes označil dosiahnutý výsledok za vynikajúci.