Podľa G. Gála je M. Kučera vhodným kandidátom na sudcu Všeobecného súdu EÚ
05 | 01 | 2019 I TASR

 Bratislava 5. januára (TASR) – Poznám ho osobne, poznám aj jeho kariéru, jazykovo je dobre vybavený, hovorí o kandidátovi na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie Michalovi Kučerovi minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). 



„Súdna rada sa rozhodla, že tam ideme poslať človeka, ktorý robil v európskych inštitúciách, na súdoch. Má za sebou aj súkromnú prax, jeho pole pôsobnosti je dosť rôznorodé, jazykovo je veľmi dobre vybavený,“ povedal pre TASR o Kučerovi minister s tým, že ho osobne pozná.

Minister nevidí problém v tom, že Súdna rada SR neposlala do Luxemburgu bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka. „Neviem, či Kučera uspeje, ale viem, že Mazák bol tiež predtým poradcom ústavného súdu, a tak sa stal z neho sudca a zároveň aj predseda ústavného súdu. A Kučera bol v podobnej pozícii,“ uzavrel Gál.

Po schválení vládou sa Kučera stal oficiálne štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v Európskej únii (EÚ). Predošlí kandidáti – Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. V júni vláda rozhodla o stiahnutí návrhu Ivana Rumana na post sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.