Piráti uniesli pri Benine šesť námorníkov
05 | 01 | 2019 I TASR

Moskva 5. januára (TASR) - Šesť námorníkov uniesli neznámi piráti, ktorí zaútočili na loď s ruskou posádkou pri pobreží západoafrickej krajiny Benin. Informovala o tom v piatok stanica Slobodná Európa.



Útok vykonala skupina siedmich až deviatich ozbrojencov, ktorí sa v utorok v noci miestneho času dostali na palubu lode MSC Mandy plaviacej sa pod vlajkou Panamy. Piráti plienili loď dve hodiny, následne plavidlo opustili a zobrali so sebou šesť námorníkov.

V radoch posádky plavidla sa nachádzalo 23 ruských občanov a jeden Ukrajinec. Podľa ruského veľvyslanectva v Benine sa na palube plavidla nachádzalo celkovo 26 osôb - 20 Rusov, štyria Ukrajinci a dvaja Gruzínci.

Medzi unesenými sú kapitán, hlavný kuchár a loďmajster, ako aj ďalší člen posádky. Ďalší členovia kapely zostali na palube bez zranení.
Útok sa zrejme odohral približne v noci na 2. januára. Po útoku sa napadnutá loď vydala rýchlym tempom do prístavu Cotonou, veľkého mesta na juhu beninského pobrežia.

Predmetná oblasť pri pobreží Beninu je považovaná za vysoko rizikovú. Len vlani tu zaznamenali päť údajne pirátskych útokov a viac než 20 neďaleko Nigérie. Ruskí diplomati v Benine aj v  Nigérii sa usilujú o prepustenie zadržiavaných námorníkov. Konkrétne mená však nevyslovili.