Jaklovce: Priemyselný park vytvára väčšinu pracovných miest v obci
05 | 01 | 2019 I TASR

Jaklovce 5. januára (TASR) – Približne 400 pracovných miest je vytvorených priamo v obci Jaklovce v Gelnickom okrese, kde žije okolo 1900 ľudí. Pre TASR to povedal starosta Matúš Fedor s tým, že väčšinu pracovných príležitostí tvorí priemyselný park. Podľa neho sa mu darí.



Obec získala nenávratný finančný príspevok v sume 5,2 milióna eur na rekonštrukciu chátrajúcich výrobných hál a miestnej infraštruktúry v priemyselnej zóne Jaklovce v roku 2007. "V súčasnosti máme v priemyselnom parku prenajaté všetky štyri výrobné haly, je tam asi 7500 metrov štvorcových výrobných plôch. Prvýkrát sa podarilo prenajať kompletnú infraštruktúru len minulý rok. Ekonomika je priaznivo naklonená," povedal s tým, že v priemyselnom parku pracuje takmer 300 ľudí, čo je viac, ako sa pôvodne plánovalo. Podľa neho bolo aj obdobie, keď tu pracovalo len 70 zamestnancov a haly boli prázdne.

V tamojšom priemyselnom parku nenašli prácu len Jaklovčania. "Posledný zamestnávateľ, ktorý prišiel, zváža zamestnancov aj zo vzdialenosti 35 kilometrov. Napríklad od Nálepkova. Plánuje aj zvoz od Krompách prípadne Spišských Vlách,“ spresnil starosta.

V priemyselnom parku sú podľa neho aktuálne dvaja, resp. traja zamestnávatelia. Jeden z nich totiž presunul výrobu spolu so zamestnancami do väčšej haly v Krompachoch. "Výrobnú halu si u nás ponechal, prázdna je asi štyri mesiace. V januári k nám má presunúť časť výroby zo závodu z Nemecka," vysvetlil s tým, že má ísť opäť o výrobu priemyselných okien s ventiláciou. Ďalšie spoločnosti sa venujú výrobe pre zdravotnícky priemysel alebo autopriemysel.

"Hnedý priemyselný park sme zahrnuli aj do stratégie Gelnického okresu s potenciálnou výstavbou nejakého dátového centra - úložiska dát, aby sme investorom v okolí ponúkli prípadné zvýšenie logistických možností, aby sa posunula komunikácia a doprava a aby sa vytvorili pracovné miesta aj pre vyššie kvalifikovanú silu. Či to bude realizovateľné, ukáže budúcnosť a to, ako sa bude napĺňať akčný plán," povedal.

Podľa Fedora má obec ročne príjem z nájmu priestorov vo výške 70.000 až 80.000 eur. Spláca však dva úvery. Jeden z nich súvisí práve s priemyselným parkom. Problém nastal tesne pred ukončením projektu vyhorením jednej haly. Obec musela jej výstavbu dofinancovať z vlastných zdrojov. "To bol prvý problém, prečo sa obec dostala sa do nútenej správy," dodal s tým, že obec v nej bola do roku 2013.

K nepriaznivej finančnej situácii prispelo aj vyplatenie korekcie vyrubenej Slovenskou agentúrou životného prostredia v súvislosti s výstavbou zberného dvora a kompostárne. "Percentuálne zadlženie obce nie je také veľké, je okolo 45 percent a spôsob splácania je taký, že priemyselný park nám to dokáže splatiť. Z podielových daní si dokáže naakumulovať finančné prostriedky na viaceré projekty," doplnil.

Ako hovorí, keďže niektorí ľudia do Jakloviec prichádzajú za prácou, obec uvažuje o výstavbe ďalších nájomných bytov. Za pozitívny prínos priemyselného parku považuje i omladenie obce. Preto je jednou z jej priorít zachovanie a investovanie do materskej a základnej školy.