Vladimir Putin čiastočne dekriminalizoval paragraf o extrémizme
04 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Trestná zodpovednosť za prejavy extrémizmu v Rusku bola čiastočne zmiernená na opakované prípady.


Ruský prezident Vladimir Putin svojím podpisom pod novou novelou zákona na konci decembra potvrdil čiastočnú dekriminalizáciu paragrafu zákona o extrémizme - konkrétne "vyvolávanie nenávisti alebo nepriateľstva, narušovania dôstojnosti človeka". Novela zmiernila trestnú zodpovednosť osôb, ktoré sa takého priestupku dopustili, a to len na prípady, keď sa jednalo v priebehu jedného roka o opakované prípady. Konkrétne v prípade, že bolo s konkrétnym človekom vedené už správne konanie kvôli rovnakému paragrafu, informuje ruský portál Kommersant.

Čiastočná dekriminalizácia paragrafu č. 282 bola prijatá ruskou Dumou v decembri, a to na návrh ruského prezidenta. Ten novelu parlamentu navrhol už v októbri po pomerne silnej spoločenskej kritike v súvislosti s trestom za jednotlivé zdieľania na ruských sociálnych sieťach.

Najvyšší súd Ruska pred tým rozhodol, že extrémistická publikácia na internete nie je zločinom v prípade, že nepredstavuje hrozbu pre spoločnosť. Sudcovia vyzvali k tomu, aby sa v týchto prípadoch preskúmal úmysel, charakter a stupeň spoločenskej nebezpečnosti každého konkrétneho prípadu.