Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v decembri spomalilo na 1,6 %
04 | 01 | 2019 I TASR

Luxemburg 4. januára (TASR) - Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v decembri 2018 spomalilo na 1,6 % z 1,9 % v novembri, podľa rýchleho odhadu Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.
      Miera inflácie sa tak prepadla hlbšie pod cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou je inflácia tesne pod hranicou 2 %.



Čo sa týka hlavných zložiek inflácie v eurozóne, v decembri sa medziročne najstrmšie zvýšili ceny energií, a to o 5,5 %. Tempo ich rastu sa však spomalilo z 9,1 % v novembri. Ceny potravín, alkoholu a tabaku stúpli o 1,8 % po 1,9 % zvýšení v novembri, služby zdraželi o 1,3 %, rovnako ako v novembri. Aj ceny priemyselných produktov bez energií si v decembri udržali novembrové tempo na úrovni 0,4 %.

Jadrová inflácia, bez nestabilných cien energií, potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, dosiahla v decembri len 1 %, čo je rovnaký medziročný rast ako v novembri.
ECB na konci minulého roka zastavila program stimulov, ktorý zaviedla takmer pred štyrmi rokmi, aby podporila hospodársky rast a posilnila infláciu v euroregióne.