Svet poblahoželal k víťazstvu v bangladéšskych voľbách premiérke Vadžídovej
04 | 01 | 2019 I TASR

Dháka 4. januára (TASR) - Blahoprajné správy z krajín celého sveta prijímal v tomto týždni Bangladéš po tom, ako tam v nedeľňajších parlamentných voľbách zvíťazila vládnuca Ľudová liga (Ávámí líg, AL) na čele s premiérkou Hasínou Vadžídovou. Informovala o tom v piatok agentúra AP.



Zatiaľ čo opozičné strany parlamentné voľby označili za "frašku" a vyzvali ústrednú volebnú komisiu, aby ich výsledky vyhlásila za neplatné, Vadžídová všetkých ubezpečuje, že vážne obvinenia o rozsiahlych volebných nezrovnalostiach dá vyšetriť.

Vadžídová už dostala blahoprajný list z Číny, Bhutánu, Indie, Iránu, Kataru, Pakistanu, Ruska, Saudskej Arábie i Spojených arabských emirátov (SAE). Spojené štáty a Európska únia vyjadrili vôľu na ďalšiu spoluprácu. Podľa nemenovaného analytika agentúry AP si Vadžídovú v čele Bangladéša praje vidieť aj OSN.

Vadžídovej strana získala 288 kresiel v 350-člennom jednokomorovom parlamente. Vo štvrtok ju poveril prezident, aby zostavila novú vládu, ktorá zloží slávnostnú prísahu v pondelok. Sedemdesiatjedenročná politička sa stane predsedníčkou vlády po tretí raz v rade, pričom celkovo štvrtýkrát.

Násilie, ktoré sprevádzalo predvolebnú kampaň, poznačilo aj deň volieb a vyžiadalo si životy 13 ľudí. Desať osôb zahynulo pri zrážkach medzi priaznivcami Ľudovej ligy a Bangladéšskej nacionalistickej strany, troch ľudí zastrelila polícia "pri ochrane volebných urien".

Vo voľbách nemohla kandidovať Vadžídovej hlavná politická rivalka - expremiérka a opozičná líderka Chálida Zijáová. Vlani ju totiž odsúdili na 17 rokov väzenia za korupciu v procesoch, ktoré označuje za politicky motivované.