Mimoriadna situácia v obci Ždiar trvá, v noci napadlo ďalších 20 cm snehu
04 | 01 | 2019 I tasr

Ždiar 4. januára (TASR) – Mimoriadna situácia v obci Ždiar v popradskom okrese trvá aj naďalej, v noci na piatok tam napadlo ďalších približne 20 centimetrov snehu. Pre TASR to uviedol starosta Ždiaru Pavol Bekeš s tým, že na niektorých miestach sú pri cestách aj viac ako dvojmetrové mantinely snehu, najväčšie sú na prístupovej ceste do obce smerom od Poľska z lyžiarskeho Strednica. 


"Vo štvrtok poobede trochu prestalo snežiť, tak sa nám podarilo porozširovať cesty na hlavnom prieťahu, vyčistili sme niektoré parkoviská. Na noc sme nasadili štyri mechanizmy a pokračovali v práci. Máme tu strašne veľké mantinely, nemáme kam vyhŕňať sneh, takže sme to uvoľňovali. Snežilo nám ale celú noc, takže mimoriadna situácia trvá, pretože musíme ďalej odhŕňať," priblížil Bekeš. Dodal, že zatiaľ všetko zvládajú v rámci možností, hoci situácia je naďalej komplikovaná, najmä pre chýbajúci chodník cez obec. Po zúženej vozovke tak chodia peší i vozidlá a zimnú údržbu sťažujú aj autá turistov odstavené na ceste.

Väčšie problémy však zatiaľ kalamita nespôsobila, okrem niekoľkých rozbitých áut sa nikto vážnejšie nezranil. "Musíme sa s tým vysporiadať, pretože je hlavná lyžiarska sezóna a v obci sú stovky turistov. Máme skúsenosť aj z povodní, čo u nás boli v lete minulý rok, že sa nesťažujú na situáciu, keď vidia, že sa robí, odhŕňa. Tentoraz skôr z toho majú zážitok, aj v noci sa nejakí prechádzali po zasnežených uliciach, deti sa šmýkajú. V Leviciach či Dunajskej Strede nevidia takúto kalamitu, toľko snehu a tak vysoké mantinely," konštatoval starosta.

Zároveň dodal, že azda prvýkrát za niekoľko rokov si môžu návštevníci Ždiaru užiť v tamojších strediskách lyžovačku na prírodnom snehu, všetky svahy sú po nočnom snežení pripravené.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil starosta Ždiaru vo štvrtok (3.1.) ráno, kedy tam obec zasiahlo silné sneženie a niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu.