MDV môže v roku 2019 začať súťaže na úsek s tunelom Soroška či na rozšírenie D1
04 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 4. januára (TASR) - V roku 2019 by chcelo ministerstvo dopravy spustiť súťaž na úsek rýchlostnej cesty R2 s tunelom Soroška. Pripravené je tiež vyhlásiť súťaž na druhú etapu obchvatu Prešova alebo na rozšírenie diaľnice D1 pri Bratislave. Pre TASR to uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).



Tender na úsek rýchlocesty R2 Rožňava - Jablonov nad Turňou s tunelom Soroška je podľa Érseka prakticky pripravený. Minister však podľa vlastných slov nechcel vypisovať dve súťaže v rovnakom čase, keďže sa pred Vianocami rozbehla súťaž na južný obchvat Košíc, teda na úsek R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. "Aby sa mohli firmy na každý tender poriadne pripraviť," uviedol šéf rezortu dopravy pre TASR.

Čo sa týka spustenia výstavby na diaľniciach a rýchlostných cestách v roku 2019, ministerstvo dopravy plánuje začiatok prác na úsekoch, ktoré sa aktuálne súťažia. "Teda stavať sa bude na oboch úsekoch R2 medzi Kriváňom a Lovinobaňou, ale aj na severnom obchvate Prešova alebo pri Tvrdošíne," avizoval minister.

Verí však, že sa v priebehu roka 2019 podarí uzavrieť aj súťaže na južný obchvat Košíc a úsek s tunelom Soroška, kde by sa tento rok už tiež mohlo oficiálne začať stavať. "Uvidíme, ako pôjde súťaž," konštatoval Érsek.

Na financovanie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest by sa podľa ministra mohli použiť aj eurofondové peniaze, ktoré ministerstvo plánuje presunúť na dopravu z iných rezortov, kde by sa nestihli vyčerpať. Rezort na tom podľa Érseka intenzívne pracuje, ale potrebná je aj koordinácia a súčinnosť dotknutých ministerstviev.

"Od februára by sa mali objavovať konkrétnejšie čísla o tom, koľko peňazí bude možné presúvať. Je to aj o súhlase Európskej komisie, s ktorou už nejakú dobu túto tému komunikujeme. Je taktiež potrebné povedať, že to nebude možné všetko presunúť len na cesty," opísal Érsek.

Potrebné je podľa jeho slov podporovať aj železnice a verejnú osobnú dopravu. "Samozrejme, na ministerstve dopravy máme pripravené projekty, na ktoré vieme eurofondy navyše čerpať," dodal. Vo všeobecnosti možno podľa neho povedať, že v prípade presunu eurofondov sa hovorí o približne 150 – 200 miliónoch eur.

"Okrem toho pravidelne rokujeme aj s ministerstvom financií o dodatočnom financovaní výstavby ciest. V tohtoročnom rozpočte tak mám asi 150 miliónov, z ktorých časť určite pôjde aj na výstavbu ciest," vyčíslil šéf rezortu dopravy.