Komentár Petra KRÁLIKA: Zakladateľ Linkedinu financoval americké falošné ruské účty na Twitteri
04 | 01 | 2019 I Peter Králik

Spoluzakladateľ sociálnej siete Linkedin, Reid Hoffman, sa ospravedlnil republikánskemu kandidátovi v štáte Alabama Roy Moorovi za to, že sponzoroval vytvorenie tisícov falošných ruských účtov, botov na Twitteri a stránok na Facebooku, ktoré následne začali sledovať  Roya Moora s cieľom zdiskreditovať tohoto kandidáta z dôvodu, že mu Rusi pomáhajú vo voľbách. Informácie priniesol britský Independent.


American Engagement Technologies (AET) použila 100 000 dolárov, ktoré jej dal Reid Hoffman, na to, aby zaplatila firme New Knowledge (zapamätajte si túto firmu), ktorá následne vytvorila viac ako 1 000 falošných ruských účtov, botov na Twitteri a falošných stránok na Facebooku. 

Miliardár Reid Hoffman sa v stredu ospravedlnil aj za to, že financoval skupinu spojenú s "veľmi znepokojujúcim" úsilím, ktoré šírilo dezinformácie počas mimoriadnych volieb v americkom Senáte minulý rok , ale povedal, že si nie je vedomý toho, že jeho peniaze boli použité na tento účel.

Vyhlásenie  Hoffmana je prvým uznaním jeho väzieb na kampaň, ktorá prijala taktiku, o ktorej tak radi rozprávajú bojovníci proti dezinformaciám v súvislosti s Ruskom.

V Alabame skupina financovaná Hoffmanom  použila Facebook a Twitter, aby podkopala podporu pre republikána Roya Moora a podporila kandidáta demokratov Douga Jonesa.

Toto vyhlásenie však ponechalo bokom kľúčové fakty, ktoré nie sú zmieňované, vrátane úplného účtovaného obrazu , kto vytvoril a vykonal kampaň.

Zvláštna kampaň bolo predmetom prezentácie v septembri 2018 skupiny liberálnych šikovných technologických odborníkov, ktorí sa stretli v centre Washingtonu, aby diskutovali o volebnej taktike, povedal jeden z účastníkov a dokumenty zo stretnutia získal aj The Washington Post . Táto osoba hovorila o podmienke anonymity, pretože tí, ktorí boli na zhromaždení, museli podpísať dohody o nezverejnení.


Čo potom spravila firma New Knowledge? Táto istá firma následne vydala správu dokonca pre americký Senát s názvom "Vojnová propaganda proti americkým občanom", v ktorej upozorňuje na vplyv Ruska a ich falošných účtov, botov a stránok na americké kongresové voľby.

Americkí demokrati zaplatili americkej firme za to, aby vytvorili tisíce falošných ruských účtov, botov a stránok na Facebooku a Twitteri a následne, tí istí demokrati a tá istá firma začne kritizovať vplyv Ruska na voľby v USA. Pritom to bola ich vlastná práca.

Posolstvo celej odhalenej zvrátenej kampane sa dá zhrnúť aj takto:

Američania vytvárajú ruské falošné účty len preto, aby oni sami ovplyvňovali voľby v USA, kto bude ešte veriť nejakým blábolom, že za tým všetkým stojí Putin? Ako môžme ešte veriť Američanom? Ako môžme ešte niekedy uveriť, že tie ruské falošné účty nie sú vytvorené práve Američanmi?

Tomu hovorím streliť si do obidvoch nôh alebo rovno si ich amputovať.

Len pre zhrnutie, už máme dvojicu firiem New Knowledge a Cambridge Analytica, ktoré dokázateľne ovplyvňovali voľby v USA a aj v UK. A kde v tomto celom je nejaké Rusko alebo Putin?