Hinduistickú svätyňu v Indii si uctila tretia žena
04 | 01 | 2019 I TASR

 Naí Dillí 4. januára (TASR) - V hinduistickej svätyni Sabarimála v indickom štáte Kérala sa pomodlila tretia žena. Oznámila to v piatok tamojšia polícia, ktorú citovala agentúra AFP.



Už pred dvoma dňami si mohli v sprievode polície túto svätyňu uctiť prvé dve ženy po tom, ako indický najvyšší súd v septembri zrušil zákaz vstupu do svätyne pre ženy vo veku 10-50 rokov.
"Vstúpila do svätyne včera v noci. Má 47 rokov a je veriaca. Vieme o tom a situáciu sledujeme," povedal pre AFP zástupca polície zo štátu Kérala.

Indický najvyšší súd v septembri 2018 zrušil zákaz vstupu do svätyne pre ženy vo veku 10-50 rokov. Rozhodnutie súdu odmietajú rešpektovať hinduistické tradicionalistické skupiny. Správa o uctení si svätyne dvoma ženami, ktoré do nej v stredu vstúpili pod ochranou polície, vyvolala v tomto týždni rozsiahle násilnosti.

Strety medzi náboženskými fundamentalistami, podporovateľmi ľavicovej aliancie v štáte Kérala, ktorá rozhodnutie o povolení vstupu žien do svätyne podporila, a poriadkovou políciou si vyžiadali jedného mŕtveho a 15 zranených. Polícia zasahovala v meste Kóčin proti demonštrantom vodnými delami a slzotvorným plynom, zadržala viac ako 750 výtržníkov.

Protesty konzervatívcov, ktoré ochromili chod mesta, podporili aj predstavitelia Indickej ľudovej strany (BJP) vedenej premiérom Naréndrom Módím a organizácia Národný zväz dobrovoľníkov (RSS), ktorá má rovnakú ideológiu.

Podľa piatkových informácií polície je situácia v zmienenej oblasti pokojná, avšak stále napätá. V normále je zatiaľ aj situácia v okolí svätyne Sabarimála.