V krajských mestách je najväčší záujem o niekoľkoizbové byty, tvrdí Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Realitný trh na Slovensku stále ovplyvňuje neutíchajúci dopyt. Najväčší záujem je o 2- a 3-izbové byty vo všetkých krajských mestách. Pre TASR to uviedol prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár. Ceny bytov podľa neho rástli v priemere medziročne o 3,5 %.



"V priebehu druhého polroku 2018 sme zaznamenali spomalenie dynamiky rastu cien, čo môže byť spôsobené opatreniami Národnej banky Slovenska, ktoré sprísňujú podmienky pre získanie hypotekárnych úverov," konštatoval s tým, že v roku 2019 vývoj na trhu ovplyvnia zmeny na hypotekárnom trhu, čo prinesie ďalšie spomalenie rastu cien a v prípade starších bytov ich stagnáciu.

K situácii v regiónoch sa vyjadrili pre TASR členovia NARKS. V druhom najväčšom meste na Slovensku, v Košiciach, sa klienti zaujímajú najmä o kúpu 1,5- a 2-izbových bytov, a sú to mladší aj starší klienti. V súčasnosti sa zvyšuje záujem o 3-izbové byty. "Kupujúci sú obozretnejší, rátajú s tým, že už neskôr nemusia získať prostriedky na kúpu väčšieho bytu, a tak sa snažia zaobstarať si už hneď prvé bývanie s väčšou výmerou," uvádza člen asociácie z košického regiónu.

Podľa skúseností zo žilinského regiónu mnoho záujemcov čaká na možné zmeny v januári 2019, či dôjde k zníženiu cien starších bytov v ponuke. V krajskom meste Banská Bystrica trvá záujem o kúpu bytu a rast miestneho realitného trhu by bol väčší, keby boli k dispozícii byty v developerských projektoch.

Veľký dopyt o vlastné bývanie je v krajskom meste Trnava. "K dispozícii sú nové projekty, ktoré majú plánovanú kolaudáciu v prvom polroku 2019," konštatoval člen asociácie s tým, že v regióne prebieha stála výstavba menších aj veľkých projektov, ale zatiaľ je málo skolaudovaných.

Koncom roka stúpol ešte výraznejšie záujem po nehnuteľnostiach v komárňanskom regióne. V meste Komárno nie je hromadná výstavba bytov a je aj nedostatok stavebných pozemkov. Ceny starších bytov sú stabilné, v posledných štyroch rokoch narástli o 50 % až 70%, uviedol člen asociácie. V Komárne sa stavia nový most, ktorý bude odkláňať dopravu z centra a mal by byť dokončený v roku 2019. "Z pohľadu realitného trhu to môže mať nový vplyv na vývoj cien v meste a iných lokalitách v súvislosti s novými dopravnými možnosťami," uzatvoril.