V Grécku udelili trom migrantom občianstvo za záchranu ľudí v obrovskom požiari
03 | 01 | 2019 I TASR

Atény 3. januára (TASR) - Traja migranti-rybári dostali v stredu grécke občianstvo ako odmenu za pomoc pri záchrane desiatok ľudí, ktorých plamene tragického letného prírodného požiaru donútili hľadať útočisko v mori. 


Požiar v gréckom prímorskom letovisku Mati si vyžiadal celkovo 100 obetí na životoch, pripomenula tlačová agentúra AP.

Grécky prezident Prokopis Pavlopulos viedol v stredu slávnostný obrad, na ktorom dostali občianstvo Gani Xheka (35) z Albánska a dvaja Egypťania Imád al-Chajmí (50) a Mahmúd Ibráhím Músá (46). Prezident im takto vzal poctu a "vyslal Európe posolstvo", ktoré odporuje protimigračným náladám.

Traja muži vytiahli ľudí z mora, kam ušli pred požiarom, ktorý sa v letovisku Mati, východne od hlavného mesta Atény, vymkol spod kontroly. Ľudia v snahe zachrániť sa plávali ďalej do mora, ale pre hustý dym mali ťažkosti s dýchaním. Trojica záchrancov takisto dopravila preživších do neďalekého prístavu, keďže obrovský požiar 23. júla zachvátil aj samotné pobrežie a pohltil stovky domov.

"V takej situácii, keď ide ľuďom o život, nevidíte náboženstvo, černochov ani belochov. Len pomáhate tým, ktorí sú v nebezpečenstve," povedal po slávnosti al-Chajmí.

Medzi obeťami najhoršieho prírodného požiaru v Grécku za posledné desaťročia boli ľudia, ktorí sa utopili, keď hľadali bezpečie v mori, ako aj ľudia, ktorí uviazli vo svojich domoch či na úzkych cestičkách.

"Traja cudzí štátni príslušníci sa obetovali, nehľadiac na nebezpečenstvo - pridali sa ku gréckym rybárom a zachránili desiatky našich spoluobčanov vrátane mnohých detí, ktorých životy boli ohrozené," uvádza sa v oficiálnom písomnom rozhodnutí gréckej vlády.

Minister vnútra Alexis Charitsis, prítomný na slávnosti, povedal, že "zásady ľudskosti", ktoré rybári preukázali, sú práve tie, ktorých sa musia ľudia "držať, lebo žiaľ, v Grécku a v Európe znovu počuť hlasy rasizmu a nenávisti".