Tržby v britskom sektore služieb v 4. kvartáli vzrástli najmenej za 2 roky
03 | 01 | 2019 I TASR

Londýn 3. januára (TASR) - Podniky v dominantnom sektore služieb v Británii zaznamenali v posledných troch mesiacoch roka 2018 najslabší rast tržieb za dva roky. To je ďalšou známkou spomaľovania ostrovnej ekonomiky pred brexitom. Uviedla to vo štvrtok britská obchodná komora (British Chambers of Commerce, BCC).



Mnohí maloobchodníci mali problémy počas kľúčovej vianočnej sezóny. Ukázal to prieskum z britského súkromného sektora. To poukazuje na spomalenie rastu širšej škály firiem, ktoré sú závislé od výdavkov spotrebiteľov.
Aj výrobcovia zaznamenali slabší rast tržieb a spomalenie objednávok pred plánovaným odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie 29. marca 2019.

"Britská ekonomika je v štádiu nehybnosti," povedal generálny riaditeľ BCC Adam Marshall. Vzhľadom na nejasné obchodné podmienky po brexite, spoločnosti pochopiteľne zadržiavajú výdavky a veľké rozhodnutia o svojej budúcnosti, pripomenul.
Centrálna Bank of England (BoE) odhaduje, že rast britského hospodárstva sa v poslednom štvrťroku 2018 spomalil na 0,2 % z 0,6 % v predchádzajúcom kvartáli.

Premiérka Theresa Mayová sa snaží prekonať veľmi odmietavý postoj členov jej vlastnej Konzervatívnej strany voči jej plánom brexitu. To zvyšuje riziko odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) bez dohody, čo by zvšak namenalo, že nebude žiadne prechodné obdobie.
Prieskum BCC vo viac ako 6000 firmách sa uskutočnil od 5. novembra do 26. novembra 2018, teda ešte predtým, ako nedostatočná podpora v parlamente prinútila Mayovú odložiť hlasovanie o dohode o brexite na január 2019.

V stredu (2.1.) prieskum nákupných manažérov z výrobného sektora síce ukázal neočakávaný nárast aktivity v tomto odvetví. Ale dôvodom bolo vytváranie skladových zásob pred brexitom pre obavy z prieťahov na hraniciach po vystúpení krajiny z Únie.

No aj napriek obavám z brexitu väčšina podnikov v prieskume BCC uviedla, že má ťažkosti s náborom nových zamestnancov pre nedostatok pracovnej sily. Výrobcovia zaznamenali najväčšie problémy s prijímaním zamestnancov od začiatku týchto prieskumov v roku 1989.

BCC preto opäť vyzvala vládu, aby obmedzila rozsah pravdepodobných reštrikcií pri imigrácii po brexite.
"Firmy musia mať prístup ku kvalifikovanej pracovnej sile na všetkých úrovniach a bez vysokých nákladov alebo byrokracie," povedal Marshall.