Šanca na obchodnú dohodu medzi USA a Čínou sa zvyšuje
03 | 01 | 2019 I TASR

Peking 3. januára (TASR) - Šanca na obchodnú dohodu medzi USA a Čínou sa zvyšuje, pretože obe strany si jasnejšie uvedomujú ciele a zámery svojho náprotivku. Vyhlásil to bývalý predstaviteľ čínskeho ministerstva obchodu Wej Ťien-kuo pred nadchádzajúcim kolom rokovaní v Pekingu.



"Som optimistický ohľadne výsledku," povedal Wej Ťien-kuo, do roku 2008 štátny tajomník ministerstva obchodu. Obe strany si podľa neho "urobili svoju domácu úlohu na rokovaniach a vyslali pozitívne signály". Očakáva preto dohodu.

Zároveň ale upozornil, že Čína nebude rokovať o ničom, čo ohrozuje jej "základné záujmy". Tými sú zvrchovanosť a národná bezpečnosť, vrátane kybernetického priestoru, energetická a potravinová bezpečnosť, ako aj právo na rozvoj.

Čína tiež jasne uviedla, že nebude spochybňovať úlohu USA ako globálneho vodcu, povedal Wej Ťien-kuo, ktorý je teraz podpredsedom čínskeho inštitútu China Center for International Economic Exchanges. Ten je "sídlom" mnohých vyšších úradníkov v dôchodku. Táto inštitúcia niekedy pôsobí ako sprostredkovateľ pre neoficiálnu komunikáciu medzi Čínou a USA.

Predstavitelia obchodu dvoch najväčších svetových ekonomík sa majú na budúci týždeň stretnúť v Pekingu, prvýkrát "tvárou v tvár" po tom, ako sa americký prezident Donald Trump a jeho náprotivok Si Ťin-pching v decembri dohodli na 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne.