Rast priemyselnej produkcie v Estónsku sa v novembri zdvojnásobil
03 | 01 | 2019 I TASR

Tallinn 3. januára (TASR) - Tempo rastu priemyselnej produkcie v Estónsku sa v novembri minulého roka takmer zdvojnásobilo, najmä vďaka výrobe energií. Ukázali to predbežné údaje štatistického úradu.


Priemyselná produkcia v pobaltskej krajine v novembri 2018 vzrástla o 7,9 %, po októbrovom zvýšení o 4 %. To bol najstrmší nárast produkcie od apríla, keď stúpla medziročne o 9,1 %. Výkon estónskeho priemyslu sa vytrvalo zvyšuje už osem mesiacov v rade.

Po úprave o počet pracovných dní estónsky priemysel zaznamenal v novembri tiež medziročný nárast o 7,9 %, čo je citeľne viac ako jeho zvýšenie o 1,7 % v októbri. Toto tempo rastu bolo najstrmšie od júna 2017, keď produkcia vyskočila o 12,7 %.

Z predbežných údajov ďalej vyplýva, že v novembri stúpla najviac produkcia energií, a to o 11,9 %. Aj výrobný sektor ako celok citeľne zvýšil svoj výkon, o 8,1 %. Prispela k tomu najmä výroba počítačov a elektroniky, a tiež potravín a spracovanie dreva, uviedol štatistický úrad.
Výkon banského priemyslu však klesol o 3,7 %.
Export hotových produktov sa v sledovanom období zvýšil o 11 %, domáci dopyt vzrástol o 14 %.

V medzimesačnom porovnaní estónska priemyselná produkcia v novembri po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní stúpla, už druhý mesiac po sebe, o 4,5 % po októbrovom zvýšení o 0,8 %.