Národná diaľničná spoločnosť v roku 2018 zvyšovala bezpečnosť na cestách, doplnila zvodidlá či oplotenie
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) doplnila v priebehu roka 2018 na diaľniciach a rýchlostných cestách zvodidlá i oplotenie, zaviedla bezpečnostné novinky ako mobilné výstražné prahy, ale aj radary na meranie rýchlosti. Podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Michalovej sa tak aj v priebehu minulého roka venovali diaľničiari zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. 



"V roku 2018 sme pre nedostatočnú pozornosť vodičov prišli o dve vozidlá Diaľničnej patroly a 18 signalizačných vozíkov. Zabezpečili sme takzvané mobilné výstražné prahy a radary na meranie rýchlosti, ktoré môžu pomôcť takéto situácie minimalizovať," priblížila Michalová.

Okrem toho začala spoločnosť využívať aj plošiny, ktoré chránia zamestnancov pracujúcich v teréne. "Autá Diaľničnej patroly dostali ďalšie dôležité vybavenie, a to kužeľ s LED osvetlením, LED sadu potrebnú pri zabezpečení vozidla, uzávery či prekážky," vymenovala hovorkyňa.
Celkovo diaľničiari v roku 2018 uskutočnili plánované veľkoplošné a lokálne opravy vozoviek na cestách v správe NDS v celkovej dĺžke 45 kilometrov (km) a súvislú údržbu vozoviek v dĺžke 40 km.

Doplnili tiež 18,907 km nových zvodidiel v úseku rýchlostnej cesty R2 Šaca – Poľov a na diaľnici D1 Poprad-Východ – Spišský Štvrtok. Zároveň obnovili a opravili zvodidlá v dĺžke 10,019 km.
"Ukončili sme projekt Zvýšenia bezpečnosti dopravy na úseku diaľnice D1 Ivachnová - Važec, kde sme v strednom deliacom páse vymenili pôvodné oceľové zvodidlá za nové betónové v dĺžke 7,479 km," vyčíslila Michalová.

NDS tiež v priebehu roka 2018 osadila 9641 kusov nových retroreflexných dopravných gombíkov, ktoré prispievajú k lepšej orientácii za zlých poveternostných podmienok. "Opravili sme 57 kusov tlmičov nárazov. Osadené tlmiče nárazov v súčasnosti chránia viac ako 85 % križovatkových vetiev," vysvetlila Michalová.

Spoločnosť podľa jej slov tiež osadila vodiace dopravné zariadenia a okrem toho pokračuje aj v aktualizácii zvislého a vodorovného dopravného značenia. "Staráme sa aj o to, aby pri každej diaľnici a rýchlostnej ceste bolo oplotenie, ktoré bráni lesnej zveri dostať sa na cestu. Okrem doplnenia nového oplotenia obnovujeme už aj existujúce oplotenie," priblížila Michalová. V roku 2018 NDS doplnila 4,316 km nového oplotenia a opravila 1,384 km existujúceho oplotenia.

Úpravami prešli aj odpočívadlá, NDS na 13 odpočívadlách vymenila 50 kusov posedení so strieškou, osem bez striešky a 36 lavičiek. "Skontrolovali sme všetky detské ihriská, ich funkčnosť a bezpečnosť a rovnako pribudlo aj nové ihrisko na odpočívadle Piešťany, aby oživilo odpočívadlo a umožnilo deťom aktívne stráviť voľný čas pri oddychu na odpočívadle," doplnila hovorkyňa.

Spoločnosť zároveň na štyroch odpočívadlách - Hrádok (na obidvoch stranách) a Štrba (na obidvoch stranách) vybudovala plochy na aktívny odpočinok. Teda napríklad fitnes zóny s vonkajšími fitnes strojmi, vodičom majú pomôcť bojovať s únavou z dlhej cesty.