MIMORIADNA SPRÁVA: Zatkli vodcu hnutia "žltých viest" Érica Droueta
03 | 01 | 2019 I TASR
Paríž 3. januára (TASR) - Jedného z lídrov protivládnych demonštrácií takzvaných žltých viest, Érica Droueta, v stredu zadržala francúzska polícia a umiestnila ho do väzby. Dôvodom je organizovanie protestu v centre Paríža bez nahlásenia úradom, uviedol zdroj z prokuratúry pre tlačovú agentúru AFP.

Droueta, ktorého už čaká súdny proces za nosenie zbrane, zadržali, keď smeroval na protest na parížskej ulici Champs-Élysées. dodal policajný zdroj.

Pred reštauráciou McDonald's neďaleko slávnej stavby Víťazný oblúk sa v stredu večer zhromaždilo niekoľko desiatok demonštrantov a čakalo na príchod Droueta.

Demonštrácie "žltých viest" - nazvané podľa dobre viditeľných viest, ktoré protestujúci nosia - sa začali na francúzskom vidieku vlani v novembri. Boli namierené proti zvyšovaniu cien pohonných látok a rozrástli sa na vzburu proti propodnikateľskej politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorú podľa ich názoru robí v prospech bohatých.

Protestujúci sa opakovane dostávali do zrážok s políciou nielen v Paríži, ale aj v ďalších veľkých francúzskych mestách, čo spôsobilo Macronovi v prezidentskom úrade krízu.

Droueta prvýkrát zatkli minulý mesiac. Súdny proces s ním sa má začať 5. júna, a to za "nosenie zakázanej zbrane kategórie D".

Ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon, ostrý kritik Macrona, na Twitteri napísal: "Znovu zatkli Érica Droueta, prečo? Lebo zneužívajú moc. Spolitizovaná polícia sa zameriava na lídrov hnutia žltých viest a prenasleduje ich."



Po niekoľkých týždňoch násilia v uliciach Macron nakoniec zareagoval - zrušil nepopulárne zvyšovanie cien paliva a prisľúbil ďalšie peniaze ľuďom s minimálnou mzdou či znižovanie daní pre penzistov.

Hoci počet protestujúcich na demonštráciách sa odvtedy zmenšil, stále pokračujú.