Macron upozornil Putina: Kurdské sily v Sýrii treba "chrániť a zachovať"
03 | 01 | 2019 I TASR

Paríž 3. januára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron upozornil v stredu v telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina, že kurdskí spojenci Západu v boji proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii musia byť "chránení a zachovaní".


Osud Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi je veľmi neistý od minulého mesiaca, keď americký prezident Donald Trump oznámil, že stiahne všetky svoje sily zo Sýrie.
Turecko - ktoré vníma kurdské vedenie SDF ako teroristov, keďže je napojené na kurdských povstalcov na tureckom území - hrozí vojenskou operáciou proti Kurdom v severnej Sýrii a poslalo už na hranicu vojakov aj ťažké zbrane.

Macron povedal Putinovi, že boj medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi proti extrémistickej organizácii IS v Sýrii sa ešte neskončil. Po telefonáte oboch lídrov o tom informoval Elyzejský palác.

Francúzsky prezident Putinovi zdôraznil, že "spojenecké sily koalície, predovšetkým Kurdi, musia byť "chránené a zachované" vzhľadom na ich odhodlanie ďalej bojovať proti islamskému terorizmu", dodal podľa agentúry DPA Elyzejský palác.

Rusko ako najväčší zahraničný podporovateľ sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa stalo kľúčovým hráčom v ovplyvňovaní situácie na území Sýrie.
SDF, podporované náletmi a špeciálnymi silami z USA i ďalších západných krajín, dobyli väčšinu sýrskeho územia kedysi ovládaného Islamským štátom, vrátane jeho faktického hlavného mesta Rakka.

Avšak Turecko a jeho spojenecké sýrske povstalecké sily vlani vyhnali kurdské jednotky z ich dlhodobej bašty, mesta Afrín na severozápade Sýrie.