Komentár Jany TELEKI: Trestné oznámenia politikov alebo pokus vyprať ego za každú cenu
03 | 01 | 2019 I Jana TELEKI
S angažovanosťou poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v trestných veciach som sa nestotožňovala z niekoľkých dôvodov, ale v roku 2013 po mojom odchode zo Slovenska obrátila som sa na Ľuba Galka z SaS, ktorý mi dvakrát skutočne nezištne pomohol. Vlastne poslanci za stranu SaS ako jediný sa postavili za mňa a požiadali generálneho prokurátora o prešetrenie postupu v trestnej veci.

V roku 2014 trestné konanie voči mne JUDr. Vítková - prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava a neskôr JUDr. Jaromír Čižnár - Generálny prokurátor SR zastavili ako nezákonné od samého začiatku, o rok neskôr som vydala knihu "Keď satira zabíja" a pokúšala sa zabudnúť na takmer šestnásťročné šikanovanie, ktoré mi podvodom privodila JUDr. Viera Kováčiková - Krajská prokurátorka v Trenčíne spolu s JUDr. Loduhovou - predsedníčkou OS Považská Bystrica.

V roku 2016 ma oslovili dvaja páni z inej opozičnej strany - nie zo SaS - povedali, že v mojej knihe našli meno, ktoré dlhodobo je v ich meste problémom a požiadali ma, či by som nebola ochotná podieľať sa na jeho slušne povedané odstavení, neslušne kriminalizovaní. Vysvetlila som im, že trestná činnosť uvedeného pána v súvislosti s nezákonným konaním vedeným voči mne je takmer desať rokov premlčaná, čiže podanie akéhokoľvek podnetu je bezpredmetné a ani ďalšie osoby, ku ktorým sa zachoval podobne ako ku mne v neskoršom období si nezničia život a kariéru preto, aby niekomu vyzametali cestu k akejkoľvek pozícii.

Pár dní pred Vianocami 2018 ma kontaktoval vyšetrovateľ policajného oddelenia z Považia, ktorý mi oznámil, že mu bol z generálnej prokuratúry odstúpený podnet právnika, ktorý po prečítaní mojej knihy podal za mňa na generálnu prokuratúru trestné oznámenie.

Dôvodom na podanie podnetu bolo, že hoci sa so mnou už v predchádzajúcom období spomenutí dvaja páni stretli, odmietla som spolupracovať.

Na celej tej veci je niekoľko vážnych momentov, odhliadnuc od toho, že sa spomínaní páni neangažovali ani nevyjadrovali v období keď sa veci diali a boli brutálne medializované.

Knihe popisujem chronologicky tri trestné konania, realizované v rokoch 1998 - 2014 . Z podnetu vyplýva, že za všetky nezákonnosti popísané v knihe je zodpovedný pán, ktorý vydával rozhodnutie v roku 2000 a odvtedy s vecou neprišiel do styku. Paradoxom je, že podľa podnetu je spomínané meno spájané dokonca s tretím trestným konaním voči mne kedy už viac ako desať rokov nepracoval v polícii.

Pokiaľ by podnet podával človek, bez právneho vzdelania a praxe iba sa pousmejem, ale ak podnet podá právnik s dlhoročnou praxou, ktorý sa vo voľbách ako nominant strany uchádza o hlasy voličov a prezentuje záujem vybudovať právny štát a priniesť novú politickú kultúru je veľkým rizikom odovzdať takému nominantovi vo voľbách svoj hlas, pretože umelo živiť premlčané kauzy šikanovaním poškodených je viac ako za čiarou.