I. Straka: Slovensko je na chvoste V4 v oblasti kybernetickej bezpečnosti
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Rastúca digitalizácia prináša nepredvídateľné riziká a vážnu zraniteľnosť firiem. Dve z troch spoločností sa v strednej Európe každoročne stanú obeťami hekerských útokov. Slovensko nie je výnimkou, no túto hrozbu neberie dostatočne vážne.


V oblasti kybernetickej bezpečnosti je na chvoste spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Igor Straka zo spoločnosti TÜV SÜD Slovakia.

„Slovensko čelilo vlani masívnemu útoku na portál slovensko.sk a na portál ministerstva zahraničných vecí, kde sa útočníkom podarilo obmedziť ich fungovanie. Hoci nie sme veľký štát, patríme medzi krajiny, ktoré čelia vážnym kybernetickým hrozbám. Spomedzi krajín V4 sme však na chvoste v implementácii pravidiel informačnej bezpečnosti. Mali by sme zvýšiť povedomie o potrebe kybernetickej bezpečnosti nielen na úrovni zamestnancov, ale najmä manažmentu firiem,“ upozornil Straka.

Útoky sa môžu zamerať na štátne inštitúcie, no aj bežné firmy. V Nemecku bude v tomto roku ohrozená prakticky každá z nich. „Problém je to napríklad pre automobilový priemysel, ktorý je postavený na dodávkach v reálnom čase, hodinový výpadok znamená zastavenie celej výrobnej linky, a tým aj vznik priamej straty,“ konštatoval Straka.

Počet kybernetických útokov vo svete rastie. V roku 2018 však boli len 2 % údajov, na ktoré útoky mierili, kryptované. „Doteraz sa počet hekerských útokov zvyšoval lineárne, nástupom 5G sietí, umelej inteligencie, autonómnych systémov a internetu vecí, sa ich riziko zvyšuje a porastú geometrickým radom. Vyzerá to tak, že v tomto roku si budeme hovoriť, aký bol rok 2018 pokojný,“ dodal Straka.