VIEME PRVÍ A VČAS: V sýrskej provincii Idlib začali medzi sebou bojovať povstalci
02 | 01 | 2019 I TASR
Damask 2. januára (TASR) - Desiatky ľudí zahynuli v povstalcami kontrolovaných oblastiach na severe Sýrie po tom, ako militanti napojení na al-Káidu začali ofenzívu proti povstalcom podporovaným Tureckom.

Na základe zistení zverejnených v stredu mimovládnou organizáciou Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra AP.

Počas dvoch dní od údajného spustenia ofenzívy džihádistickej organizácie Haját Tahrír aš-Šám na Turkami podporovanú skupinu Núr ad-Dín az-Zankín zahynulo v oblasti podľa SOHR už najmenej 31 ľudí, prevažne bojovníkov.

Z eskalácie násilia, ktoré je v tejto oblasti najhoršie za posledné tri mesiace, sa navzájom obvinili predstavitelia oboch bojujúcich strán.

Jednotkám, ktoré zostali verné vládnucemu režimu, sa za posledné tri roky podarilo s pomocou Ruska obsadiť väčšinu krajiny a zatlačiť opozičné sily do provincie Idlib na severe Sýrie. Aktívna fáza bojov v danej oblasti bola z väčšej časti ukončená po tom, ako sa bojujúce strany pod patronátom Ruska a Turecka v septembri 2018 dohodli na ukončení bojov a vytvorení nárazníkovej zóny.