Savčenková: Zavreli ma, aby som nekandidovala proti Porošenkovi
02 | 01 | 2019 I Inna Zolotukhina, preklad Michal Šumichrast

Jedným z potenciálnych súperov prezidenta Petra Porošenko v nadchádzajúcich voľbách by mohla byť aj Nadežda Savčenková, pilotka, hrdnika, poslankyňa a teraz opäť väzenkyňa.


Za pár mesiacov to bude rok čo bola Nadežda Savčenková zatknutá. Počas tejto doby viditeľne oslabila jej popularita v spoločnosti. Savčenková naďalej tvrdí, že prípad proti nej bol vykonštruovaný a ona že je nevinná.

Savčenková bola zadržaná 22. marca 2018 po schôdzi Najvyššej rady, kde bola zbavená parlamentnej imunity. Poslankyňa je podozrivá z pokusu zorganizovať štátny prevrat a za prípravu niekoľkých vrážd, vrátane prezidenta Ukrajiny Petro Porošenko.

V predvečer Nového roka poslal ukrajinský web Strana.ua otázky Nadežde Savčenkové, na ktoré ona písomne ​​odpovedala.

V odpovediach potvrdila, že mala problémy vďaka dehydratácii spojené s hladovkou, ktorú držala. Podľa jej skúseností je rovnaké väzenia ako na Ukrajine, tak v Rusku, "veď je to všetko podľa vzoru ZSSR", spresnila Savčenková.

"Tak ako v Rusku, tak i na Ukrajine vždy viem, že budem slobodná, bez ohľadu na to, čo chce vláda! Vôľa človeka závisí od jeho vytrvalosti, nezničiteľnosti a boji. A na Ukrajine budem mať slobodu !, "pokračovala Savčenková.

"Čím viac sa blížia voľby, tým väčšie sily na mňa pôsobia, na mojich príbuzných a na mojej životné prostredie. Plne si uvedomujem, že pokryteckí politici sa vždy boja, keď sa niekto nový objaví na politickej scéne. Pre súčasnú vládu je vždy ľahšie súťažiť s falošnými stranami, ktoré vedú oligarchické bábky a skorumpovaní politici. Môžete zabiť alebo dočasne zatvoriť osobu. Ale nemôžete zabiť alebo zastaviť myšlienku, ktorej čas príde !, "odpovedala Savčenková na otázku prečo si myslí, že bola zatknutá.

"Na Ukrajine je teraz ďaleko k demokracii, moc nie je demokratická, ale autoritársky-oligarchická. Preto táto vláda urobí všetko, čo je možné a nemožné, aby ma odstavila ako kandidáta na prezidentské voľby a samozrejme mi neposkytne jedinú legitímnu príležitosť viesť volebnú kampaň a poctivo súťažiť. A ukrajinské úrady to robia, chcú ma zničiť v hlavách Ukrajincov, chcú zničiť myšlienku o potrebe zmeniť politický systém na Ukrajine, a nie iný abstrakt, ktorý politici starej formácie neustále sľubujú Ukrajincom zmeniť. Je škoda, že tentoraz Ukrajinci nie sú zrelí, aby ochránili poslednú vec, ktorá umiera - nádej na slušný život v budúcnosti, "dopĺňa Savčenková.

"Je nechutné, že" ukrajinské hnidy "sú ešte viac pokrytecké než" moskovskej vši "! Ale ukrajinskému národu stojí za to bojovať, za slušnú budúcnosť! Hybridnosť akcií ukrajinskej politiky v tejto rusko-ukrajinskej vojne je mimo rozsahu! Iba jedna rada - všetko nebude trvať navždy! Keď my, Ukrajinci, odstavíme všetky tých darebákov a idiotov od moci, potom krajina bude pokojnejšie a ľudia múdrejší, "dodala Savčenková.