PETER KRÁLIK: Paula Whelana, zatknutého pre špionáž v Moskve, vyhodili z americkej armády pre krádeže
02 | 01 | 2019 I Peter Králik

Američan Paul Whelan, ktorý bol 28. decembra zadržaný v Moskve pre podozrenie zo špionáže, bol prepustený z radov amerických ozbrojených síl za krádež, uviedol The Washington Post . Publikácia sa týka dokumentov Pentagonu, ktoré boli zverejnené na jeho žiadosť. Bol prepustený z armády po tom, čo bol odsúdený za niekoľko "epizód" zahŕňajúcich krádež.


Whelan začal pracovať v roku 1994 v námorníctve . Bol povýšený do hodnosti seržanta. Dvakrát sa zúčastnil kampane v Iraku - v rokoch 2004 a 2006.


V roku 2007 začal pravidelne navštevovať Rusko, píše The Washington Post  s odkazom na známych Whelena, s ktorými sa dokázala redakcia spojiť. Koľkokrát bol v Rusku však WP nešpecifikovalo. Paul Whelan má dobrý postoj k Rusku a má základné vedomosti o ruskom jazyku, hovoria novinové zdroje.


Zástupca americkej vlády by mal teraz navštíviť Paula Whelana vo väzbe v súlade so záväzkami Ruska podľa Viedenského dohovoru, ktoré stanovujú, že konzulárny prístup musí byť poskytnutý v priebehu 72 hodín od okamihu zatknutia.


Avšak všetko komplikuje shutdown americkej  vlády. Povedal nemenovaný zdroj, ktorý je oboznámený s prípadom Whelana.


Napriek tomu, že veľvyslanectvá USA nie sú  počas ochromenia činnosti americkej administratívy zatvorené , pracujú so zníženým počtom zamestnancov. Anonymný zdroj Washington Post dodal, že môže trvať niekoľko mesiacov než sa prípad vyrieši.


Občana USA zadržali v Moskve pre podozrenie zo špionáže
Moskva 31. decembra (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FBS) zadržala v Moskve občana USA Paula Whelana pre podozrenie zo špionáže. V pondelok o tom informovalo stredisko FBS pre vzťahy s verejnosťou. Čítať ďalej
31 | 12 | 2018 | TASR

Pripomeňme, že FSB oznámil zatknutie Paula Whelana až 31. decembra. Začalo sa proti nemu trestné konanie podľa čl. 276 trestného zákona ("špionáž"), ktorý ustanovuje trest odňatia slobody až na 20 rokov. Podrobnosti prípadu nie sú uvedené.


Jeho brat David Whelan povedal, že Paul prišiel do Ruska na svadbu priateľa. Americká spoločnosť BorgWarner, ktorá vyrába súčiastky pre osobné automobily, uviedla, že Paul Whelan je jej riaditeľom bezpečnosti.


Ruský portál Kommersant.ru v tejto súvislostí pripomína slová Vladimíra Putina Vladimir, keď  odpovedal na jednej z posledných tlačových konferencií:  "Ak existujú ľudia, ktorí porušujú ruské zákony, bez ohľadu na ich národnú alebo štátnu identitu, budeme na to reagovať, ale nechceme si tým zabezpečiť nevinných ľudí len preto, aby sme za to niečo vymenili."


 

Spojené štáty požadujú konzulárny prístup k mužovi zadržanému v Rusku
Brazília 2. januára (TASR) - Spojené štáty očakávajú, že promptne dostanú konzulárny prístup k bývalému príslušníkovi americkej námornej pechoty zadržanému v Rusku za údajnú špionážnu činnosť. Washington tvrdí, že sa tak dozvie viac o jeho... Čítať ďalej
02 | 01 | 2019 | TASR