M. Sopko (OĽaNO): Ministerka školstva sa hneď v úvode roka 2019 rozhodla podráždiť učiteľov
02 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 2. januára (TASR) – Podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Sopka (OĽaNO) zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania je najmä o peniazoch. Reagoval tak na vyjadrenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS), ktorá v rozhovore pre TASR uviedla, že zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania nie je len o peniazoch, aj keď sú podstatnou zložkou na to, ako dosiahnuť tento cieľ.

Podľa Sopka ministerka školstva sa hneď v úvode roka 2019 rozhodla "podráždiť pedagogickú obec".

"Najmä mladým učiteľom, ktorí kvôli nízkym platom odchádzajú zo škôl pracovať napríklad ako manažéri obchodných reťazcov, tvrdí, že zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania nie je len o peniazoch. Aj keď zvyšovanie kreditu a úcty voči učiteľskej profesii je prioritou Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV), v skutočnosti najviac peňazí bude musieť hľadať a investovať až ďalšia vláda," uviedol Sopko.

Sopko poznamenal, že Lubyová "nás porovnáva s Fínmi, ktorých systém chceme prebrať, a pýta sa, prečo nechceme dopriať väčšie celospoločenské ocenenie našim učiteľom". "Pokračuje len v rétorike svojich predchodcov, ktorí nemali dostatočnú silu, aby presadili štandardnú životnú úroveň tých, ktorí sa starajú o vzdelávanie našich detí a mládeže," povedal Sopko.

"Snažíme sa intervenovať na finančnom fronte. Uvedomujeme si však, že pre učiteľov je dôležité aj prostredie, kde pracujú, a pravidlá ich práce či akceptácia zo strany spoločnosti. Aj preto jedným z hlavných motívov NPRVaV je zvýšiť kredit a úctu voči učiteľskej profesii," povedala Lubyová s tým, že ide o niečo, na čom sa musí pracovať aj ideovo. Podľa nej je potrebné sa v tomto smere spojiť s rodičmi, ale aj so širšou verejnosťou, aby si aj na Slovensku ľudia uvedomili význam a dosah učiteľskej profesie. "Keď už máme fínsky model ako niečo, čo inšpiruje náš NPRVaV, tak si musíme uvedomiť, že Fíni sú národ, ktorý si váži svojich učiteľov. Prečo by Slováci nevedeli uznať, že učiteľská profesia je veľmi dôležitá a poskytnúť im oveľa väčšie celospoločenské ocenenie?" zamyslela sa ministerka.