Ľuboš F. je považovaný za posledného bosa starej gardy žijúceho na slobode
02 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 2. januára (TASR) - Ľuboš F., ktorého v stredu Okresný súd v Leviciach (OS) vzal v prípade lúpeže so zbraňou do väzby, bol považovaný v minulosti nielen za bosa podsvetia v Nitre, ale aj za posledného bosa starej gardy žijúceho na slobode.


Ľuboš F. v minulosti stál v rozličných kauzách pred viacerými súdmi, a to pred Okresným súdom v Nitre, Krajským súdom v Nitre, Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica, Najvyšším súdom SR, Okresným súdom Bratislava II a Krajským súdom v Bratislave.

Aktuálne spolu s ďalšími osobami čelí na Okresnom súde Bratislava 1 obžalobe z vraždy zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru. Z tohto činu vraždy obžaloval prokurátor Mareka L., Richarda B., prezývaného Kofola, Milana M. a aj Ľuboša F. ako hlavného obžalovaného. Naposledy v polovici novembra minulého roku pred súdom v tejto veci vypovedali postupne vysokopostavený člen sýkorovcov Martin Bihári a jeden z bosov tejto bratislavskej skupiny a na právoplatný doživotný trest odňatia slobody za viacero vrážd odsúdený bos Róbert Lališ.

Minulý rok na súde v tejto veci vypovedal tiež Mikuláš Černák, bývalý bos banskobystrického podsvetia. Vo svojej výpovedi usvedčil troch z pätice obžalovaných – Ľuboša F., Richarda B. a Milana M. Podľa Černákových slov mali Sýkoru zastreliť členovia vlastnej skupiny na čele s už mŕtvym Petrom Križanovičom alias Duranom. Urobiť tak mali po roztržke týkajúcej sa nerozdelenia zisku z lúpeže v nitrianskej pobočke VÚB banky z januára 1996.

Vo výkone trestu odňatia slobody bol Ľuboš F. len od druhej polovice mája 2013, keď bol predtým právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre na tri roky v kauze cukrovaru. Takzvaná kauza cukrovar, v ktorej bol odsúdený, sa ťahala od roku 1997. Vtedy si aj takmer rok odsedel vo väzbe. Z väzenia ho prepustili na začiatku októbra 2015.

Na ŠTS v Banskej Bystrici zase Ľuboš F. čelil viac razy obžalobe v kauze tzv. piťovcov 2. Vo februári 2018 ho však ŠTS oslobodil spod obžaloby. Rozhodnutie prvostupňového súdu nebolo vtedy právoplatné. Ľuboša F. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obžaloval z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny

Meno Ľuboša F. sa v minulosti skloňovalo aj s rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre a v kauze podvodu s diaľničnými nálepkami, ktorú zase riešil Krajský súd v Bratislave a predtým Okresný súd Bratislava 1. Napokon ho súdy spod obžaloby právoplatne oslobodili. Ľuboš F. v minulosti sa veľmi rázne pred novinármi ohradzoval pred označovaním za bosa nitrianskeho podsvetia.

Aktuálne je Ľuboš F. väzobne stíhaný, keď o tom v stredu rozhodol OS v Leviciach. Ľuboš F. bol vyšetrovateľom obvinený za trestný čin lúpeže so zbraňou, informovala o tom TASR hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lenka Kiradžiev, podľa ktorej už bola voči uzneseniu podaná sťažnosť. O nej bude v budúcnosti rozhodovať práve Krajský súd v Nitre.

Ľuboš F. mal byť v noci zo soboty 29. na nedeľu 30. decembra spolu s Dávidom P. a Adriánom G. účastníkom lúpeže v Želiezovciach. Ako pre TASR doplnila hovorkyňa, Ľuboš F. bol vyšetrovateľom obvinený za trestný čin lúpeže so zbraňou a Dávid P. za trestný čin lúpeže.