Kurz eura prudko klesol na 1,1366 USD/EUR
02 | 01 | 2019 I TASR

Frankfurt nad Mohanom 2. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v stredu prudko klesol. Popoludní sa predávala po 1,1366 USD, pričom ešte ráno sa jej kurz dostal až na 1,1497 USD/EUR, čo bolo najviac od 7. novembra 2018.


Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1397 (v pondelok: 1,1450) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8774 (0,8734) eura.

Tempo rastu aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v decembri spomalilo piaty mesiac po sebe a bolo najnižšie za takmer 3 roky. Spoločnosť Markit však len potvrdila svoj prvý odhad. Zatiaľ čo čísla zo Španielska sklamali, čísla z Talianska boli lepšie, než sa očakávalo. V oboch krajinách neboli zverejnené prvé odhady.

V USA síce pokračuje uzávierka federálnych úradov (government shutdown), čo však nemá trvalý negatívny vplyv na dolár. Streda je už dvanástym dňom od začiatku uzávierky. Podľa experta Commerzbank Ulricha Leuchtmanna je súčasná situácia neistejšia a rizikovejšia, než boli podobné prípady v minulosti. "Tento prezident je iný ako jeho predchodcovia," napísal Leuchtmann. Americký prezident Donald Trump trvá na tom, aby zákon o financovaní vlády obsahoval aj peniaze na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom. Jeho prívrženci by mu podľa Leuchtmanna mali za zlé, ak by v otázke múru ustúpil, a preto existuje nebezpečenstvo, že nepríde k dohode.