Zamestnávanie ľudí z tretích krajín má byť od januára 2019 efektívnejšie
01 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 1. januára (TASR) – Zamestnávanie ľudí z tretích krajín na Slovensku má byť od januára 2019 efektívnejšie. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o službách zamestnanosti.



Zmení sa periodicita aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú. Upravené sú aj podporné doklady predkladané k žiadostiam o zamestnanie, ide najmä o doklady o dosiahnutom vzdelaní a doklady týkajúce sa dočasného pridelenia.

Právna norma prináša aj skrátenie lehôt na posudzovanie žiadostí o udelenie povolenia na sezónne zamestnanie, rozšíriť sa majú aj možnosti vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce cez agentúry dočasného zamestnávania v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily.

Zamestnávatelia majú novú povinnosť nahlasovať voľné pracovné miesta, majú sa odstrániť aj duplicity pri informačných povinnostiach zamestnávateľa pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín.

Právna norma prináša aj skrátenie lehôt na posudzovanie žiadostí o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania z 90 na 30 dní v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily alebo ak ide o zamestnancov technologických centier. Spružniť by sa malo aj prideľovanie prechodného pobytu.

Novela zavádza nové povinnosti pre niektoré inštitúcie, ktorými sú ministerstvo hospodárstva, obce či úrady verejného zdravotníctva, s cieľom uľahčiť priebeh konania o pobyte.