Pátranie v Rusku po nezvestných v zrútenom dome v Magnitogorsku museli zastaviť
01 | 01 | 2019 I TASR

Moskva 1. januára (TASR) - Ruskí záchranári museli dočasne zastaviť pátranie po desiatkach nezvestných v troskách bytového domu v meste Magnitogorsk, ktorého časť sa v pondelok po výbuchu plynu zvalila. Hrozí totiž zrútenie ďalších častí budovy, oznámili v utorok miestni predstavitelia. Nehoda si vyžiadala najmenej sedem životov.


Výbuch, ku ktorému došlo v desaťposchodovej budove v pondelok ráno, keď ešte väčšina obyvateľov spala, úplne zničil 35 bytov a desať ďalších poškodil. Bytový dom mal okolo 1100 obyvateľov. Ľudí, ktorí sa ocitli bez domova, evakuovali do neďalekej školy, informovala v správe agentúra AFP.

Na mieste katastrofy pracovali celú noc stovky záchranárov, ktorí prehľadávali trosky a snažili sa stabilizovať zvyšné múry. Teploty v Magnitogorsku v noci klesli na približne mínus 27 stupňov Celzia, uviedla agentúra TASS.
Úrady v utorok ráno oznámili, že dosiaľ našli sedem tiel, pričom všetky tieto obete boli dospelí. Osud ďalších 37 osôb stále nie je známy.

Minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev však ráno tiež uviedol, že tieto práce museli dočasne zastaviť, pretože existuje "skutočná hrozba, že sa časť budovy zrúti".
"Je nemožné pokračovať v práci v takýchto podmienkach," povedal Ziničev. Dodal, že stabilizácia stien môže trvať až 24 hodín, pričom v tom čase budú pracovníci demontovať poškodené časti budovy zvonku pomocou žeriavov.
Gubernátor Čeľabinskej oblasti Boris Dubrovskij vyhlásil na stredu 2. januára deň smútku, počas ktorého zvesia vlajky na pol žrde a zrušia zábavné podujatia.

Priemyselné mesto Magnitogorsk, ležiace na rieke Ural približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy vzdušnou čiarou, navštívil v pondelok aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil zranených v nemocnici.
"Je to v povahe našich ľudí, že si budú - napriek novoročným oslavám - v tejto chvíli pripomínať mŕtvych a zranených," povedal Putin, ktorý sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu nového roka v čiernomorskom letovisku Soči.

Tragédiu začal vyšetrovať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý do Magnitogorska vyslal vyšetrovateľov zo svojho moskovského ústredia. Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila, že v bytovom dome nastal výbuch plynu.

V Rusku z trosiek bytového domu v Magnitogorsku vyslobodili 11-mesačné dieťa
Moskva 1. januára (TASR) - Ruskí záchranári v utorok vytiahli z trosiek bytového domu v Magnitogorsku, ktorý zničila pondelková explózia plynu, živé 11-mesačné dievčatko, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
01 | 01 | 2019 | TASR