Kim Čong-un pohrozil ukončením politiky zmierňovania napätia
01 | 01 | 2019 I TASR
Soul/Pchjongjang 1. januára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil Spojeným štátom ukončením súčasnej politiky zmierňovania napätia, ak Washington nezruší svoje sankcie voči Pchjongjangu. V takomto prípade by jeho krajina musela "premýšľať o novom spôsobe", ako ochrániť svoju zvrchovanosť a záujmy, povedal Kim na svojom novoročnom príhovore, odvysielanom štátnou televíziou v utorok ráno miestneho času.

Kim Čong-un je pripravený kedykoľvek sa znova stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. USA by však nemali skúšať trpezlivosť Severokórejčanov novými sankciami a nátlakovými opatreniami.

Kim ďalej v príhovore vyzval Trumpovu administratívu, aby zastavila spoločné vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, pretože sú "zdrojom napätia", a tejto krajine neposkytla strategické vojenské vybavenie. Vyjadril tiež ochotu pokračovať v momentálne stagnujúcich rozhovoroch s Washingtonom o severokórejskom jadrovom programe.

Severokórejský vodca je ochotný znovu otvoriť priemyselný park v pohraničnom meste Kesong, prevádzkovaný oboma kórejskými štátmi, a obnoviť zájazdy do letoviska Kumgang ležiacom Diamantových horách na juhovýchode Severnej Kórey.
Trump a Kim Čong-un sa stretli vlani v júni v Singapure na historickom summite. Severokórejský diktátor na ňom vágne súhlasil s "denuklearizáciou" svojej krajiny, odmieta ale úplné jadrové odzbrojenie bez kompenzácií a viackrát pohrozil, že KĽDR obnoví jadrový program, ak Washington nezruší ekonomické sankcie.

Začiatkom tohto roka by sa mohla uskutočniť ďalšia schôdzka Trumpa a Kim Čong-una. Jeho prípravy, ktoré prebiehajú už niekoľko mesiacov, však opakovane uviazli na mŕtvom bode, napísala agentúra AFP.