A. Kiska: V roku 2018 slovenská spoločnosť obstála, ale čaká ju ešte veľa práce
01 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 1. januára (TASR) - Rok 2018 sa do histórie zapísal ako ďalší prelomový "osmičkový" rok. Vo svojom novoročnom prejave to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska. Slovenská spoločnosť podľa neho v tejto "ťažkej skúške" obstála a do nového roka vstupuje ako silnejšia a odolnejšia. Prezident však zároveň pripomenul, že demokracia nepozná konečné víťazstvá ani konečné prehry. "Demokracia je proces. Demokracia je práca. V roku 2019 nás čaká veľa práce," konštatoval.

Vražda dvoch mladých ľudí a jej následky podľa Kiskových slov zmenili rok osláv a spomienok na rok zápasu o slušnosť a spravodlivosť. "V roku 2018 sme si museli zložiť ružové okuliare pri písaní úspešného príbehu našej vlastnej krajiny, aby sme boli schopní čeliť znechuteniu, nedôvere a strate nádeje v lepšiu budúcnosť," povedal Kiska.



Prezident je však presvedčený, že ľudia, ktorých dokáže spojiť záujem o slušnosť a spravodlivosť, sú a vždy budú schopní slobodu a demokraciu rozvíjať a chrániť. "V roku 2018 sme dozreli v spoločnosť, ktorá aj na tie najhoršie pravdy o sebe samej dokáže odpovedať zdravou túžbou po zmene. A ochotou o ňu bojovať — slušne, ale dôrazne," pokračoval. Práve "osmičkové" výročia však podľa Kisku potvrdzujú, že boj dobra a zla trvá stále. "Striedajú sa v nich najslávnejšie dni s takými, čo boli začiatkom najväčších tragédií našej histórie," pripomenul.

Prezident tiež považuje za veľkú výzvu hľadať a ponúkať riešenia, ktoré predchádzajú rozmachu extrémnych riešení a politikov, ktorí pohŕdajú demokraciou. Zdôraznil, že tejto výzve bude Slovensko čeliť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách či vo voľbách do Európskeho parlamentu. Dôležité je však podľa neho pochopenie a rešpekt k ľuďom, ktorí sa na svet pozerajú inak. "Aby nás napriek názorovým rozdielom spájala nádej, že zmena k lepšiemu je možná," dodal prezident.