A. Danko: Nie som človek, ktorý dáva politický úder ako prvý
01 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 1. januára (TASR) - Rok 2018 nepovažuje za ľahký, odvrátenie predčasných volieb by však nenazval znovuzrodením koalície. Na margo nového premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) uvádza, že ak by tam nebola elementárna chémia a dôvera, vláda by nevedela fungovať. Napriek tomu, že chcel za prezidentku ženu, pripúšťa, že ak dostane poverenie svojej strany, pôjde do toho. Avšak pasívne a bez kampane. Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko zdôrazňuje, že v politike nič netrvá večne a každý deň treba rátať s tým, že sa budete musieť zbaliť a odovzdať kanceláriu.



-Keď sa spätne pozrieme na búrlivý rok 2018, dá sa povedať, že koalícia sa druhýkrát narodila. Súhlasíte?-

Nie. Nie som zástanca takýchto emočných vyjadrení v politike. Nemyslím si, že by sa druhýkrát koalícia narodila. Určite to nebol ľahký rok, skúšal spoločnosť z rôznych pohľadov a tou najväčšou skúškou bola smrť novinára. Žijeme v dobe a v čase, kedy už asi s takýmito vecami nerátame. Ale z hľadiska riadenia štátu hospodárske výsledky aj možnosť optimistického výhľadu vyrovnaného štátneho rozpočtu ma utvrdzujú v tom, že by som to tak nenazýval.

-Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej boli v hre predčasné voľby, ktoré privolával Most-Híd v prípade, že Robert Fico ostane premiérom. Vy ste vtedy mali aké požiadavky?-

Nevýhodou v politike je, že ľudia majú krátku pamäť. Pre mňa bolo najdôležitejšie, aby táto udalosť, ktorá si vyžaduje dôkladné vyšetrenie, sa nezačala politicky zneužívať. Bol by to politický hyenizmus. Vzťahy v koalícii mali svoj vývoj. Ja sa snažím riešiť veci za stolom, preto som sa snažil koordinovať stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom a vtedajším premiérom Robertom Ficom. Žiaľ, nepodarilo sa mi to. Ale nevnímal som to ako napätie v koalícii, skôr ako veľmi silnú vlnu nálad a emócií, ktoré začali ovplyvňovať aj konanie politikov.

-V istej fáze predsa aj Jaroslav Paška vyhlásil, že SNS je za čo najskorší termín predčasných volieb.-

SNS má 8000 členov. To neznamená, že niekto nepodľahne emócii či nemá svoj vlastný názor. Ak by ale situácia dospela k predčasným voľbám, SNS je na to pripravená. Ale ak chce byť opozícia alternatívou riadenia štátu, tak by mali svoju energiu a silu dávať viac na programy, nie na každotýždenné trestné oznámenia a vymýšľanie si káuz.

-Bolo správne trvať na tom, aby sa Robert Fico stiahol? V auguste ste povedali, že Most-Híd bezdôvodne ultimatívnymi podmienkami položil vládu Roberta Fica.-

V koalícii nie sme jednoliate strany, každá má nejaký názor. Ja nie som človek, ktorý dáva politický úder ako prvý, asi to bola reakcia možno až na tretiu facku, ktorú som dostal. Vtedy už viem zareagovať tvrdo. Aj Most-Híd prechádzal v koalícii určitým procesom. Nikto nemohol vedieť, že Most-Híd, SNS a Smer-SD budú vládnuť. Tým, že sú v Moste-Híd aj poslanci Siete, sú tam rôzne názorové prúdy, ktoré predstavuje Katarína Cséfalvayová či Martin Fedor. Most potreboval určitý čas, aby našiel súhru v rámci fungovania koalície aj pre jednotu poslaneckého klubu.

-Bolo teda správne trvať na stiahnutí sa Roberta Fica?-

Bola taká spoločenská situácia a bez jeho osobného rozhodnutia by to možné nebolo. Bolo to jeho stopercentne osobné rozhodnutie v rámci situácie, ktorú si tak vyhodnotil. Ak sa v Smere-SD rozhodli, že sa Robert Fico stiahne a miesto neho príde Peter Pellegrini, sú to ich vnútorné procesy, ktoré nikto nevie ovplyvniť. Keby toto rozhodnutie neprijal, boli by predčasné voľby. Z vtedajšej pozície Mostu-Híd je to nesporný fakt. SNS sa snažila tie hrany okresať.

-Po nástupe Petra Pellegriniho ste sa nechali počuť, že pre vás je partnerom Robert Fico. Akú podporu má premiér v SNS?-

V rámci koaličného rokovania je pre mňa jediný partner za Smer-SD predseda strany Robert Fico, za Most-Híd predseda Béla Bugár. Ale z hľadiska pozície predsedu NR SR je pre mňa partnerom prezident a predseda vlády. Z hľadiska podpory SNS hlasovala za programové vyhlásenie Pellegriniho vlády. Keby tam nebola elementárna chémia a dôvera, vláda by nevedela fungovať.

-Vo funkcii je už trištvrte roka. V čom je iný ako Robert Fico?-

Nie som volič Smeru-SD, aby som to vedel posúdiť. Ja mám zodpovednosť za stranu a svoju víziu. Mám jasnú ambíciu, aby SNS posilnila v parlamentných voľbách. A je to veľmi ťažké v tejto vláde. Smer-SD je silnejší, ovláda ekonomické nástroje. Často sa stane, že vie oveľa razantnejšie presadiť aj myšlienky, ktoré hovoríme my, ako napr. pri obedoch zadarmo či ako sa stane pri vymáhaní výživného pre rozvedené matky. To je daň za to, že nemáte ich percentá a nemáte ministra financií. Nech si nikto nemyslí, že v koalícii je jednoduchý život.

-Preferencie SNS sa v roku 2018 pohybovali od 8,6 do 11 percent. Vaše ambície do volieb sú aké?-

Zažil som aj stav, keď som mal tri roky 3,5 percenta. Moja jasná ambícia je posunúť SNS do historicky najlepších percent. Ja si myslím, že náš priestor je oslovovať strednú vrstvu. Gro nášho snaženia musí byť jasný reformný ekonomický program. Teda zníženie dane z príjmu na 15 percent, sociálne istoty dôchodcov. Toto bude predmetom nášho programu na rok 2020. Spokojný budem, keď SNS bude mať viac percent, ako mala v posledných voľbách. Málokedy sa stane, že ak malá strana ide do koalície s veľkou, že by pri tom posilnila. Ak príde projekt Andreja Kisku, tak lídri súčasnej opozície by plakali. Podľa mňa najmä Richard Sulík nerozumie, že ak chce byť premiér, musí mať oveľa vyšší emočný kvocient a snažiť sa ľudí spájať. Ak sa chcete dostať k 20 či 30 percentám, nestačí na to len politika proti niekomu a kriminalizácia. Potrebujete víziu a na to vás pripravuje členská základňa. Ak ju máte zabetónovanú, ľahšie sa vám vládne, ale máte pocit, že ste vyvolený a bojíte sa kritiky. V otvorených stranách sa tisíce ľudí v prípade zlyhania predsedu ovplyvniť nedajú.

-Aj Veronika Remišová povedala, že naberanie členov OĽaNO, ktorý musí nastať kvôli novele zákona o politických stranách, ich posunie vpred.-

Samozrejme, že to posunie OĽaNO ďalej. Je to aj o demokratizácii v strane. Aj ja mám veľa ľudí v SNS, ktorí majú iks názorov na rôzne veci a je umením politiky vedieť s nimi komunikovať. Rozumiem, čo povedala Veronika Remišová. Nastaví im to určité vnútorné kontrolné mechanizmy, pomôže im to prežiť. Štandardný politický systém sa vráti, lebo potom nemôžete vládnuť.

-Na druhej strane po obmene vlády prišla koalícia o niekoľkých poslancov a v parlamente sa opiera o naozaj tesnú väčšinu 76 hlasov. Cítite sa pri hlasovaniach komfortne a bývate si istý výsledkom?-

Toto ja neriešim, či prejde zákon 76-tkou, či niekto zlyhá či nie.

-Zabezpečená väčšina v parlamente je predsa primárny znak fungovania koalície.-

Ale princíp politiky, ak nechcete, aby vás zničila a dostala na Kramáre, ako dostala mňa, je, že veci musíte brať ako prichádzajú. Nie je žiadna tragédia, či zákon prejde alebo nie. V politike nič netrvá večne a každý deň musíte rátať s tým, že sa budete musieť zbaliť a odovzdať kanceláriu. Mne nerobí žiadnu emóciu, či nejaký zákon prejde alebo nie. Zbláznili by ste sa, keby ste to riešili.

-V parlamente vám prešlo zníženie DPH na ubytovacie služby, osobitný odvod pre obchodné reťazce aj rekreačné poukazy. Zrejme ste spokojný.-

Najviac sa teším, ak môžem znižovať dane. Môj cieľ je znížiť daň z príjmov na 15 percent a som veľmi rád, že sa presadilo zníženie DPH na ubytovanie.

-Reálne očakávate, že tie ceny klesnú?-

Určite. Mojou veľkou ambíciou ešte je znížiť DPH na stravu aspoň v ubytovacích zariadeniach. Musíme ísť cestou znižovania DPH na potraviny. To je veľká výzva, lebo v koalícii, v akej sme, to budeme asi ťažko presadzovať. Už zníženie DPH na ubytovanie bol zázrak. Tak sme presadzovali iné nástroje, ako 13. či 14. plat oslobodený od daní a odvodov.

-Toto sa zatiaľ využilo len minimálne. Očakávate rozbeh v roku 2019?-

Ak sa dejú tak vážne zmeny v Zákonníku práce, chce to čas, ľudia sa to musia ešte naučiť. Aj rekreačné poukazy musí najskôr otestovať trh. Ja si od toho sľubujem, že do cestovného ruchu sa dostane do jednej miliardy eur.

-Zvládnu to firmy finančne?-

Každý zamestnávateľ dnes v priemere dáva zamestnancovi odmenu v priemere 250 či 260 eur. A reálne ho to stojí 370 eur. Ak to bude dávať formou rekreačného poukazu, ušetrí 120 eur. Zamestnávatelia to teda budú vítať.

-Na druhej strane zamestnanec vie odmenu použiť ako chce, kým tu je to viazané na rekreáciu.-

Ale zamestnávateľa to stojí 370 eur. Zároveň, asi každý ide raz do roka na dovolenku.

-Nebojíte sa zvyšovania cien kvôli zavedeniu osobitného odvodu pre reťazce?-

Tak mi vysvetlite, prečo rastú ceny o štyri až päť percent každý rok už od nepamäti?

-Rastú ceny potravín?-

Dobre, ale chcete povedať, že teraz narastú kvôli odvodu? Nebojím sa toho. Tie ceny rastú aj tak každý rok a neúmerne. Zároveň, potravinári a poľnohospodári napr. teraz žiadajú preplatenie živelných udalostí, žiadajú závlahové systémy. Slovensko nemá každoročne stabilnú sumu v rezorte pôdohospodárstva na ad hoc udalosti. V potravinárstve a poľnohospodárstve chýbajú investície za asi dve miliardy eur. Osobitným odvodom sme dosiahli, že každý rok bude mať minister poľnohospodárstva stabilný príjem zhruba 100 miliónov eur. Z toho chcem nastaviť systémové financovanie – platiť za malých farmárov do poisťovní, podporu výrobkov, potravinárov, poľnohospodárov. Úlohou pre ministerku bude v januári zvolať všetkých strategických partnerov, aby vytvorili kalkulačný vzorec deľby týchto peňazí. Nebude musieť každoročne pýtať peniaze na živelné udalosti. Neviem si predstaviť, kde inde by mal štát brať peniaze, ako u týchto obchodných reťazcov, ktoré majú monopolné postavenie a šialené marže.

-Na čo ste v tomto roku najviac hrdý?-

Na zníženie DPH a na rekreačné poukazy. Na to, že sa mi ako správne potvrdilo vyberať za ministrov ľudí z rezortov. Každý z nich sa osvedčil ako človek, ktorý pozná procesy a popri plnení straníckeho programu vie splniť aj systémové opatrenia.

-V koalícii vás bolo výrazne počuť pri zahranično-politických otázkach až to niekedy prestáva byť jasné, kto robí zahraničnú politiku na Slovensku. Uzurpujete si túto kompetenciu?-

Parlament je v hierarchii ústavného usporiadania vyššie ako vláda. Ak parlament príjme uznesenie či zákon, vláda ho vykonáva. Zároveň rešpektujem koaličné usporiadanie, ale aj SNS má svojho štátneho tajomníka na MZV. Ja som za zahraničnú politiku vyváženú na západ aj východ a nebudem sa podieľať na hystérii, napr. aj pri ukrajinsko-ruskom konflikte. Vystúpil som ako prvý predseda NR SR v ruskej dume, v srbskom a českom parlamente. Oživujem spoluprácu národných parlamentov, máme vynikajúce vzťahy.

-Takže máte ambíciu ostať tu naďalej výrazný?-

A prečo nie? SNS je súčasť vlády a táto ambícia mi ostane. Budeme oveľa viac sledovať zahranično-politické záväzky a konanie MZV. Vážne kroky našich zástupcov v OSN, ktoré Slovensko k niečomu zaväzujú, by mal mať minister zahraničných vecí schvaľované minimálne vládou. Mám pocit, že niekedy to zbytočne ulietava. Vláda musí byť informovaná o takýchto záväzkoch. Potom by nevznikla situácia ako s globálnym paktom.

-SNS blokuje bezpečnostnú a obrannú stratégiu, ktoré vláda schválila jednohlasne. Ste rozhodnutý nepoľaviť, kým sa to neprepracuje?-

Politická dohoda bola, že to v tomto volebnom období do parlamentu nepôjde v súčasnej podobe. Táto téma sa nebude siliť. Nevylučujem však kompromis.

-Premiér povedal, že je možno potrebné viac hovoriť o interpretácii daného textu, a ak sa veci vysvetlia, nebude ho potrebné ani meniť. Uviedol tiež, že ďalšie nákupy vojenského arzenálu by sa mali robiť až po schválení týchto dokumentov. „Budem preferovať a trvať na tom, aby sa ďalšie zásadné veľké rozhodnutia o vyzbrojovaní armády začali robiť až potom, ako sa vyrovnáme s týmito strategickými dokumentmi, ktoré sa týkajú obrany a obrannej doktríny tohto štátu“.-

Toto som ani nezachytil. V každom prípade sa budem o tejto vážnej veci rozprávať na koaličnej rade v januári. S citlivosťou týchto materiálov podľa mňa súvisí aj otázka volieb na Ukrajine. Porošenko si podľa mňa môže robiť čo chce, môže vyvolávať napätie a zavádzať stanné právo, ale podľa mňa už prezidentom nebude, lebo sklamal ľudí. Myslím si, že po ňom príde prezident, ktorý nájde kompromisné riešenie s Rusmi aj s EÚ. Toto napätie nikomu nepomáha. Či chcem alebo nie, potrebujeme dobrý vzťah s Nemeckom, Ruskom, USA aj s Čínou. Sme veľmi malý štát, aby sme dupali nôžkou a uzurpovali si pravdu.

-Vláda odobrila nákup 14 amerických stíhačiek F-16 zhruba za dve miliardy eur aj s príslušenstvom. Ide o najväčší nákup vojenskej techniky v dejinách.-

Je to šialené číslo. Bol by som radšej, keby sme za to niečo stavali. Žiaľbohu, nešli sme cestou Rakúska a nie sme neutrálny štát. Vždy si myslím, že Slovensko sa nemuselo tak hnať do transatlantických štruktúr a mohli sme sa zamýšľať nad zlatou strednou cestou. Nešťastím bolo aj zrušenie povinnej základnej vojenskej služby. Asi prichádza čas a budeme sa musieť o tom baviť, že tri mesiace 18-ročnému chlapcovi na vojne pomôžu. Celý systém obranyschopnosti Slovenska je na debatu. Ja budem vždy zástanca skôr európskej armády. Trend, ktorému sa asi nevyhneme, je, že vznikne európska armáda, ktorá bude mať osobitný vzťah s NATO. Sme členmi NATO, nikdy nespochybňujem naše záväzky voči partnerom.

-Nepôsobíte, že by ste mali z nákupu stíhačiek radosť.-

A prečo by som mal jasať? Som rád, že na rozdiel od Čechov, ktorí si lietadlá prenajímajú, ich Slovensko kupuje.

-Poznáte odpoveď, prečo ich kupujeme práve 14?-

Ja ju nepotrebujem. Tú odpoveď poznajú profesionálni vojaci. Každý štát obdobnej rozlohy má nejakú stratégiu. Obnova vzdušných síl je v každom štáte problém, sú to šialené peniaze. Pre mňa je dôležité, že ten proces bol čistý, jasný a transparentný, že sa eliminovali podozrenia z úplatkov. Nastavil sa kontrakt štát – štát. Ospravedlniť by sa mali všetci odborníci opozície, ktorí toto spochybňovali. V týchto kontraktoch žiaden tieň podozrenia nie je. Zároveň nespochybňujem záväzky voči NATO, ale to nie je dôvod, že sa z toho teším ako z rekreačných poukazov. Je to nutné zlo.

-Ako budeme chrániť slovenské nebo do času, kým tieto lietadlá prídu.-

To sú otázky na ministra, ktoré určite budú zodpovedané. Pre mňa je dôležité, aby lietadlá MiG-29, ktoré ostanú, boli aj zhodnotené. Podľa mňa je záujem o tieto veci.

-Kedy vyhlásite termín prezidentských volieb?-

Pravdepodobne vyhlásim termín okolo 10. januára. Predpokladaný termín prvého kola je 16. marec, druhého kola 30. marec.

-Koho postaví SNS?-

To ešte neriešime.

-Ste v hre aj vy?-

Situácia sa menila k tomu, že raz nie, raz áno. Nikto nechce kandidovať za SNS. A nemáme ambíciu v prezidentských voľbách uspieť. Pre nás sú skôr dôležité európske voľby. Ak dostanem od predsedníctva SNS úlohu reprezentovať stranu v prezidentských voľbách, tak vopred hovorím, že do žiadnej kampane ani diskusií nepôjdem. Budem to brať ako povinnú jazdu. SNS musí mať niekoho v ponuke na prezidenta, keďže sa nám nepodarilo nájsť koaličného kandidáta, na čom som dosť dlho pracoval.

-Je vylúčené, že by vás podporil Smer-SD?-

Nikdy sme sa o tom nebavili. Smer-SD bude mať na sto percent svojho kandidáta, ale koho, to neviem.

-Takže ak do toho pôjdete, tak pasívne?-

Absolútne pasívne.

-A čo bude so SNS, ak vám to náhodou vyjde?-

Nič mi nevyjde. Ja mám 44 rokov a chcem, aby som v roku 2020 mal viac percent, ako som mal. Aby som mal väčšiu politickú silu. Mám veľkú víziu, čo chcem realizovať a prezident nemá tie kompetencie. V prieskumoch môžeme vychádzať celkom slušne, ale určite nevychádzame na víťaza. Tí sú jasní. Sú tam mená, ktoré dominujú, ak by kandidovali. Neviem, ako sa rozhodne Miroslav Lajčák, vnímam signály, že pravdepodobne môže kandidovať na prezidenta.

-Kto povedie vašu kandidátku do eurovolieb?-

Lídrom bude Jaroslav Paška, pozná procesy v Bruseli. Druhý by mal byť Karol Konárik ml. a tretí Ján Mikolaj. Bude tam aj pár prekvapení, kandidátku uzavrieme v januári a februári.

-Na prvej schôdzi v novom roku máte zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Podarí sa to, alebo počítate s predĺžením mandátu súčasným sudcom?-

Ja si myslím, že predĺženie mandátov ani nie je možné, bolo by to cez čiaru. NR SR si splnila úlohu vyhlásenia volieb, toto už nie je v mojich rukách. Je to v rukách koalície, opozície a prezidenta. Všetci si musia sadnúť za stôl. Či to zvládneme, ja neviem.

-To, kedy títo sudcovia skončia, sa vie 12 rokov vopred. Prečo ste si to nechali na poslednú chvíľu?-

Vždy to tak bolo. Pri situácii, ako je dnes, aj keby sme to vyhlásili pred rokom, bolo by to ešte horšie. Ak si koalícia, opozícia a prezident k tomu zodpovedne nesadnú, hrozí, že ústavní sudcovia nemusia byť zvolení.

-SNS mala principiálny postoj, že poslancov, ktorí by sa chceli stať ústavnými sudcami, nepodporí. To platí?-

Viem, na čo narážate. Je tu Peter Kresák, hovorí sa o kandidatúre Roberta Fica. Je tu otázka, či poslanci, ktorí idú kandidovať na ústavný súd, majú možnosť voliť samých seba.

-Majú.-

A to je ten paradox. Keď som to vyhlásil, chodili na ústavný súd aj poslanci, pri ktorých boli problémy s potrebnou praxou. A to nehovorím napr. o Mojmírovi Mamojkovi či Jane Laššákovej, obaja sú zdatní právnici. Vážim si ich. Ale ja si myslím, že môj osobný postoj je nemenný a život prináša rôzne situácie. Ak sa tu bude hľadať politický kompromis na zvolenie Petra Kresáka či ďalších, budeme ten kompromis hľadať. Lebo potom by nastala horšia situácia, že by sme nemali ústavných sudcov.

-SNS príde s nejakými návrhmi?-

Žiaľ žijeme v dobe, že keď poviete nejaké meno, zajtra ho zostrelia ako asfaltového holuba. Na čo to máme robiť? Môžeme vychádzať aj z nominácií stavovských organizácií a o tom sa budem snažiť presviedčať aj poslancov SNS.

-Ako ste vnímali, keď končiaci guvernér NBS Jozef Makúch skritizoval vášho kandidáta na viceguvernéra Jozefa Hudáka.-

Vnímam to ako nešťastie. Človek ho sedem rokov nepočul povedať v médiách vetu a zrazu sa vyjadruje, ako keby bol prezidentom SR. Prekáža mi to. Odchádzajúci guvernér NBS by si mal urobiť poriadky v kancelárii a nemal by ísť do osobných útokov.

-Počítate s tým, že prezident Jozefa Hudáka nevymenuje?-

Vždy s tým musíte rátať. Ak prezident povie, že mu niečo prekáža, musíte to rešpektovať. Ale určite to nemá hovoriť pán Makúch.

-Čaká vás aj hlasovanie o dôchodkovom strope, ktoré sa už viackrát preložilo. Bude teda odchod do dôchodku zakotvený v ústave?-

To je vec politického rokovania Smeru-SD. Mne osobne takéto handlovanie politicky nevyhovuje. Je to téma, ktorá by už mala byť na najbližšej schôdzi uzavretá. Buď pozitívne alebo negatívne. Nechcem, aby to vyzeralo ako preteky Smeru-SD a SNS, ale ja som skôr za komplexnú reformu sociálneho systému. Budúca vláda bude stáť pred úlohou reformovať systém sociálnych dávok. To je oveľa väčšia výzva.

-Takto pred rokom vznikla v koalícii kríza kvôli zmrazovaniu platov. Tento rok ste túto tému prešli úplným mlčaním, neurobilo sa nič a platy sa teda rozmrazili. Béla Bugár povedal, že jeho strana v polovici roka s návrhom prišla, v Smere a v SNS však pozitívnu odozvu nenašli.-

SNS mala svoje riešenia. Ja nemôžem ovplyvniť poslancov NR SR. Je to desaťročné dedičstvo, ktoré teraz vybublalo. SNS k tomu viac povedať nemôže, iba to, že by bola súčinná pri akomkoľvek riešení.

-Čaká nás predvolebný rok. Bude to perné?-

Áno. Politika prestala byť o súťaži programov a stala sa súťažou psychík. Žiaľ, opoziční lídri sa naučili robiť politiku hodením špiny, neboja sa hádzať trestné oznámenie bez akejkoľvek zodpovednosti. Toto je nešťastné. Ale nie je to len špecifikum Slovenska, takto sa politika zvrháva aj v okolitých štátoch, je to fenomén doby. Verím, že ľudia budú časom opäť hodnotiť programy, hodnoty a reakcie lídrov.

-A čo chystáte pre voličov?-

To by sme tu boli dlho. A nechcem povedať nič o tom, čo chystám, lebo sa mi deje, že sa k tomu prihlási koaličný partner či opozícia. Som poučený, že o veciach, ktoré chcem presadiť, budem rozprávať len vtedy, keď si budem istý, že ich presadím. Budem si veľmi strážiť tieto politické nápady, lebo sme zažili rôzne situácie za tieto tri roky.