Senátor Graham: Trump spomalí sťahovanie amerických vojakov zo Sýrie
31 | 12 | 2018 I TASR

Washington 31. decembra (TASR) - Prezident USA Donald Trump nariadil spomaliť sťahovanie amerických síl zo Sýrie. V nedeľu to oznámil republikánsky senátor Lindsey Graham.



"Myslím si, že teraz máme prestávku," povedal senátor za štát Južná Karolína pred Bielym domom po obede s prezidentom.

Trump tento mesiac už skôr oznámil, že nariadil stiahnutie všetkých približne 2000 vojakov zo Sýrie trpiacej vojnou, a jeho poradcovia očakávali, že nariadenie začne okamžite platiť. Prezident vyhlásil víťazstvo nad extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii, hoci na niektorých miestach ešte boje prebiehajú, pripomenula v pondelok tlačová agentúra AP.

Graham bol hlasným odporcom Trumpovho rozhodnutia, ktoré vyvolalo kritiku naprieč celým politickým spektrom v USA. Oznámenie šokovalo aj zákonodarcov a amerických spojencov, vrátane Kurdov, ktorí bojovali po boku USA proti Islamskému štátu a hrozí im ohlasovaný útok Turecka.

"Domnievam sa, že teraz veci rozumne spomalíme," povedal Graham a dodal, že Trump si je veľmi dobre vedomý vážnej situácie Kurdov.
Kritici tvrdia, že stiahnutie amerických síl zo Sýrie posmelí Irán a Rusko, ktoré podporujú vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton podľa očakávania odcestuje na budúci týždeň do Izraela a Turecka, kde bude s americkými spojencami diskutovať o prezidentových plánoch.
Už počas vystúpenia v programe "Stav únie" americkej spravodajskej televízie CNN Graham predložil argumenty, ktorými bude Trumpa ovplyvňovať v tom, ako sťahovať vojakov zo Sýrie.

"Požiadam ho, aby si sadol s generálmi za jeden stôl a znovu sa spoločne zamysleli, ako to urobiť. Treba to spomaliť. Treba sa uistiť, že na to ideme správne. Uistiť sa, že sa IS už nikdy nevráti. Neodovzdávajme Sýriu Iráncom. To je pre Izrael nočná mora," povedal Graham na CNN.

"A takisto: ak opustíme Kurdov a budú zmasakrovaní, kto nám v budúcnosti bude chcieť pomáhať?" položil otázku senátor. "Chcem, aby sme bojovali na území nepriateľa, a nie na našom území. Práve preto musíme mať v nasledujúcom období vojakov umiestnených v prednej línii, v Iraku a Sýrii a Afganistane," dodal senátor.