PUTIN NOVOROČNE TRUMPOVI: Moskva je pripravená na "najrozsiahlejšie" rozhovory
31 | 12 | 2018 I Peter Králik
Vladimir Putin povedal v novoročnom vyhlásení, že Moskva je pripravená otvoriť rozhovory s Washingtonom o "najrozsiahlejšom programe" na zabezpečenie globálnej bezpečnosti, uviedla v nedeľu kancelária ruského prezidenta. Informuje portál POLITICO.

Putinov odkaz americkému náprotivkovi bol súčasťou  súhrnu pozdravov vodcom a lídrom celého sveta , od Abcházska po Vietnam.

"Vladimir Putin zdôraznil, že vzťahy medzi Ruskom a USA sú najdôležitejším faktorom pri zabezpečovaní strategickej stability a medzinárodnej bezpečnosti a opätovne potvrdil, že Rusko je otvorené dialógu so Spojenými štátmi o najrozsiahlejšom programe," uviedla kancelária ruského prezidenta.

Trumpa medzitým doma obvinili republikáni a demokrati ako aj niektorí kritici zo zahraničia, že sledujepríliš mäkkú líniu voči Rusku. Americké spravodajské agentúry obvinili Moskvu zo zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016 s cieľom podporiť Trumpa do Bieleho domu. Trump opakovane odmietol akúkoľvek tajnú dohodu medzi jeho volebným týmom a Moskvou.

V poslednej dobe sa Trump stretol s kritikou pre rozhodnutie o odchode amerických vojakov zo Sýrie - krok, ktorý kritici tvrdia, že poskytne Rusku veľkú výhodu na Blízkom východe.

Vo svojom posolstve Sýrskemu prezidentovi Bašarovi al-Assadovi Putin "zdôraznil, že Rusko bude naďalej poskytovať všetku pomoc vláde a obyvateľom Sýrie v boji proti terorizmu a snahám o ochranu štátnej suverenity a územnej celistvosti", píše v novoročnom posolstve ruský prezident. Ruský vodca prial sýrskému ľudu najskorší  návrat do pokojného a prosperujúceho života.