Merkelová: Nemecko musí bojovať za svoje presvedčenie
31 | 12 | 2018 I TASR
Berlín 31. decembra (TASR) - Nemecko musí bojovať za svoje presvedčenie, uvádza sa v novoročnom prejave nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý bude v plnom znení odvysielaný v priebehu pondelka. Časť z prejavu priniesla vopred agentúra AFP.

Podľa Merkelovej globálne výzvy, akými sú klimatické zmeny, migrácia či boj proti terorizmu, si nemôžu vyriešiť krajiny samé. Nemecko bude podľa jej slov presadzovať "globálne riešenia".

"To je poučenie z dvoch svetových vojen minulého storočia," povedala nemecká kancelárka. Avšak varovala, že "istoty týkajúce sa medzinárodnej spolupráce sú pod tlakom". Nemecko preto musí prevziať väčšiu zodpovednosť, dodala.

Hoci nemenovala amerického prezidenta Donalda Trumpa, pri predchádzajúcich príležitostiach odmietala jeho kritiku multilateralizmu, poznamenala AFP.

Trump totiž v septembri na pôde Valného zhromaždenia OSN vyhlásil: "Odmietame ideológiu globalizmu a prijímame doktrínu vlastenectva."

Merkelová sa vo svojom prejave zaviazala taktiež zvýšiť výdavky na humanitárnu a rozvojovú pomoc, ako aj na obranu, dodala AFP.