A. Baránik: G. Gál riadi svoj rezort len ako politický úrad
31 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 31. decembra (TASR) - Odvolanie predsedníčky Okresného súdu Bratislava 1 bolo nevyhnutné, je to však jediný významný pozitívny krok ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) v uplynulom roku. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS). Minister podľa neho riadi rezort len ako politický úrad.



"Zatiaľ, čo jeho predchodkyňa toto svoje oprávnenie nikdy nevyužila, minister Gál bol postavený pred situáciu, keď vlastne ani nemal inú možnosť, ako predsedníčku súdu Bratislava I odvolať," uviedol Baránik.

Najväčším zlyhaním rezortu je podľa poslanca absolútna absencia záujmu o zvyšovanie jednotnosti rozhodovania súdov a prokuratúry. "Svojvôľa pri rozhodovaní súdov je esenciou toho, prečo Slovensko nie je právny štát. Ministerstvo spravodlivosti nikdy nepodniklo žiadne významné kroky na potlačenie tejto justičnej reality," vyhlásil.

Poslanec poukázal na to, že práve nečinnosť justície je hlavným dôvodom nízkej dôvery v štát. "Svoje ministerstvo riadi len ako politický úrad bez akýchkoľvek ambícií na reálne zlepšenie stavu právneho štátu," reagoval na Gála s tým, že neexistuje žiaden iný rezort, kde by systémový dosah na kvalitu života spoločnosti bol významnejší, i keď pôsobiaci nepriamo.

Ministerstvo sa podľa neho v uplynulom roku sústredilo na obchody, teda obstarávania jednak vlastnej budovy ministerstva a budov niektorých súdov a na vytváranie zdania snahy o zlepšene stavu fungovania súdnictva.