ÚVO doručil na GP SR od začiatku vzájomnej spolupráce štyri trestné oznámenia
30 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 30. decembra (TASR) - Od uzavretia dohody medzi Generálnou prokuratúrou SR (GP SR) a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) boli zo strany ÚVO doručené na GP SR štyri oznámenia o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestnej činnosti v oblasti verejného obstarávania, resp. v súvislosti s verejným obstarávaním.



Na základe podaných trestných oznámení sú tri trestné konania vedené na Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR a jedna trestná vec je vedená na Krajskej prokuratúre Bratislava. TASR informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Dohoda o spolupráci bola uzavretá 15. marca tohto roku. Upravuje podmienky spolupráce medzi týmito inštitúciami v oblasti zabezpečenia efektívnej a účinnej ochrany podmienok verejného obstarávania, vrátane odhaľovania protiprávnej činnosti v tejto oblasti.  Spolupráca okrem iného zahŕňa vzájomnú výmenu informácií, usporadúvanie spoločných vzdelávacích aktivít a súčinnosť pri podávaní trestných oznámení.

"Pre nás, ako orgány činné v trestnom konaní, je dôležitá operatívna a hlavne včasná informácia. Stávalo sa, že sa k nám dostávali informácie až po vykonaní kontroly a vyhotovení protokolu, ktorý bol nám doručený celý a veľmi rozsiahly. Toto nebola forma práve najlepšej spolupráce, pretože my potrebujeme informácie z podozrenia trestnej činnosti dostávať hneď, aby sme mohli čo najskôr a najefektívnejšie konať. Musím dodať, že po podpísaní memoranda pozitívne vnímam zlepšenie spolupráce s Úradom pre verejné obstarávanie, Najvyšším kontrolným úradom a samozrejme Generálnou prokuratúrou SR," uviedol v tejto súvislosti generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

Podľa jeho slov toto zlepšenie spolupráce už prináša "konkrétne hmatateľné výsledky". "Teší ma, že táto forma spolupráce našla pozitívnu odozvu a aj inšpiráciu v zahraničí," dodal Čižnár.
"Je dôležité, aby kľúčové orgány nastavili moderný flexibilný systém súčinnosti, počnúc efektívnou komunikáciou, vzájomným školením si zamestnancov, a tiež zadefinovaním náležitosti vo vzájomných podaniach tak, aby sme ich dokázali rýchlo a efektívne preskúmať. Tento nový typ spolupráce, ktorý sme začali na jar tohto roka, zaujal aj predstaviteľov zahraničných inštitúcií počas mojich rokovaní s nimi. V prvom rade uvediem predstaviteľku OLAF, ktorá ÚVO navštívila v júni," povedal predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Zo spomínaných trestných oznámení ÚVO doručených GP SR sa jedna týkala podozrenia zo spáchania trestnej činnosti v súvislosti s verejným obstarávaním na modernizáciu verejného osvetlenia v sedmičke obcí v Banskobystrickom kraji. Ďalšia podozrenia zo spáchania trestnej činnosti v súvislosti s verejným obstarávaním na uskutočnenie stavebných prác "Rozšírenie MŠ D. Štúra v Seredi". Ďalšie trestné oznámenie súviselo s výkonom kontrolnej činnosti zo strany pracovníkov ÚVO. Napokon išlo o podozrenie zo spáchania trestnej činnosti v súvislosti s konaním obchodnej spoločnosti so sídlom v Močenku pri obstaraní predmetu zákazky "pevnolátkový vláknový laser".
Vo všetkých štyroch trestných veciach sa v súčasnosti vykonávajú úkony v štádiu pred začatím trestného stíhania.